Porovnanie vape vs cigarety má v každom jednom prípade jednoznačného víťaza. V čom je však vaping iný ako fajčenie? Je medzi týmito podobnými činnosťami nejaký veľký rozdiel? Je vapovanie taktiež nebezpečné? V prvom rade treba podotknúť, že ani používanie elektronickej cigarety nie je úplne bezpečné. Ak by sme to ale porovnávali s fajčením klasickej cigarety, tak fajčiar už nevdychuje karcinogénny dym s dechtom, ale takzvanú vodnú paru. Aerosól môže byť navyše aj sladká. Chuť závisí od použitého e liquidu, čo je v podstate vstupný materiál pre e cigaretu, ktorý je prostredníctvom atomizéra premieňaný na paru s účinnými látkami, ako je napríklad návykový nikotín. Tekutina tak nahrádza tabak.

CBD predajna

Vape VS cigarety
Vape VS cigarety – Vapovanie alebo fajčenie?

Vape vs cigarety

Ako už bolo spomenuté, v súboji vape vs cigarety má značne navrch vapovanie e cigarety. Dôvodov je síce hneď niekoľko, no medzi tie hlavne patrí nahrievanie namiesto horenia, absencia dymu aj smradu vrátane menšieho množstva nebezpečných látok ako pri horení sušiny. Samozrejme, aj takzvaný e liquid, čo je odborné označenie pre tekuté vape náplne, obsahuje zopár potenciálne nebezpečných substancií, no rozhodne nie je na tom až tak zle, ako cigaretový dym s dechtom. Niektoré z nich dokonca neobsahujú ani žiadnu návykovú látku. Elektronická cigareta môže preto predstavovať jeden z medzistupňov efektívneho odvykania od návykového nikotínu, o čom sme sa okrem iného presvedčili aj na vlastnej skúsenosti.

Vapovanie alebo fajčenie?

Vapovanie alebo fajčenie? Najlepšie ani jedno, no ak nie je príliš na výber, tak jednoznačne vaping elektronickej cigarety, ako je napríklad IQOS VEEV. Používateľ nesmrdí ako fajčiar cigariet, pričom inhaluje podstatne menej škodlivín. A ak má náhodou sladký alebo ovocný e liquid s vysokou kvalitou, akú ponúka napríklad taká nikotínová soľ, môže dokonca rozvoňať celú miestnosť.

Niektoré sladké príchute pripomínajú žuvačky alebo cukríky, respektíve broskyňu alebo vodný melón. Používateľ si vďaka tomu vie uspokojiť aj svoje chuťové poháriky. Najmä však vtedy, keď si zaobstará drahší, no kvalitnejší jednorazový vape pen alebo vape pod od renomovanej značky, ako je napríklad HQD. V opačnom prípade nemusí byť vzniknutá vodná para príliš chutná a ani hustá. Predovšetkým, ak jednorazová elektronická cigareta obsahuje klasický e liquid a nie spomenutú soľ.

Elektronická cigareta JUUL na vapovanie
Elektronická cigareta JUUL na vapovanie ako jedna z alternatív fajčenia

TOP 3 rozdiely (porovnanie)

Z porovnania vape vs cigarety vyplývajú tri hlavné rozdiely, medzi ktoré patrí ako absencia horenia sušiny, tak aj absencia dymu, dechtu aj smradu, a to vrátane absencie niektorých karcinogénnych látok, ktoré sú produktom spaľovania pri vysokej teplote. Z niečoho, čo horí, nemôže jednoducho vzniknúť nič dobré. Preto sa mnoho fajčiarov cigariet so slabšou vôľou postupom času preorientovalo na vapovanie liquidov. Prečítajte si Vaporizér VS elektronické cigarety.

Nahrievanie namiesto horenia

Pri používaní elektronickej cigarety prebieha nahrievanie tekutej náplne, ktorú prítomný atomizér premení na vodnú paru. To inými slovami znamená, že ide o podstatne sofistikovanejší princíp ako v prípade primitívneho horenia tabaku, kedy vzniká smradľavý dym, ktorý je plný dechtu alebo karcinogénnych látok. Nemusí však vždy ísť len o tekutú náplň, nakoľko existuje aj klasický IQOS na nahrievanie tabakových náplní HEETS alebo jeho alternatíva MOK mini Plus na COO náplne.

Žiadny dym, žiadny smrad

Keďže elektronická cigareta nahrieva, tak vzniká vodná para, nie dym a smrad. Preto ju mnohí vaperi používajú aj v interiéri, čiže v miestnostiach, ktoré vie akurát tak poriadne rozvoňať. Mnohé tekuté náplne, ktorým sa hovorí aj e liquidy, sú totiž ochutené o ovocnú alebo sladkú príchuť. Pokiaľ sa navyše jedná o takzvanú nikotínovú soľ, tak je k dispozícii aj lepšia chuť, vôňa vodnej pary alebo samotný pôžitok z vapovania.

Menej nebezpečných látok

Nie, ani elektronické cigarety nie sú úplne bezpečné, no čo sa týka porovnania vape vs cigarety, tak vyhrávajú na plnej čiare. Ako si už nepochybne mnohí všimli, na tekutých náplniach alebo jednorazových e cigaretách býva obrázok s lebkou, ktorý dáva jasne najavo, že nejde o žiadne vitamíny ani nič podobné, ale zvýšenú úroveň toxicity. Tá ale rozhodne nie je na tak vysokej úrovni, na akej sa nachádza decht z cigy.