Nový IQOS VEEV a RECENZIA od WEEDBLOGu. Aká je znovu použiteľná e cigareta od giganta Philip Morris? Prinášame skúsenosti s vape pen, ktorý na Slovensku patrí medzi najlepšie e cigarety s nikotínom. Počas testovania sme okrem iného zistili aj to, že ide v podstate o akéhosi hybrida medzi klasikou IQOS, bežným vaporizérom na liquid a jednorazovou elektronickou cigaretou, ako je napríklad populárny Salt Switch. Aj keď sa mu vape novinka chuťou síce nevyrovná, je rovnako kompaktná alebo rovnako praktická. A to ani zďaleka nie je všetko.

IQOS VEEV RECENZIA
IQOS VEEV RECENZIA

Pár mesiacov po susednom Česku sa nakoniec dočkalo aj naše Slovensko. Reč je, samozrejme, o pomerne ambicióznej novinke s názvom IQOS VEEV, ktorá sa koncom týždňa ocitla na pultoch slovenských trafík a e-shopov. Tentokrát už ale nejde o technológiu nahrievania tabaku, resp. tabakových náplní, ale o technológiu, ktorá nahrieva tekutú náplň s takzvaným e liquidom, kde je návykový nikotín. Vďaka tomu vzniká vodná para, ktorej sa odborne hovorí aerosól. Takzvaná vaporizácia (resp. vapovanie) má v porovnaní s fajčením hneď niekoľko nezanedbateľných výhod, medzi ktoré okrem iného patrí i úplná absencia karcinogénneho dymu a dechtu. Nielen preto ide o diametrálne odlišný zážitok.

IQOS VEEV e cigareta (vape)

Elektronická cigareta IQOS VEEV vyzerá síce jednoducho, no vo svojich útrobách skrýva technológiu, na ktorej gigant Philip Morris pracoval viac ako 6 rokov. Nejde teda o nič, čo by prišlo na svet zo dňa na deň. Úlohou prítomného MESH vaping systému je udržiavať identickú úroveň kvality vytváranej vodnej pary. V praxi to pocítite na rovnakej chuti alebo hustote pary, a to bez ohľadu na to, či je batéria nabitá alebo takmer vybitá. Rovnako je však zaujímavý aj spomínaný systém výmeny e liquid VEEV náplní, vďaka ktorému nie je potrebné nič čistiť ani nikde nič dopĺňať. Prázdnu nádrž stačí totiž iba jednoducho vytiahnuť a zasunúť novú. Žiadne tlačidlá ani nič podobné, len hrubá sila používateľa.

Chuťové uspokojenie sa stretáva s technológiou, vďaka čomu zariadenie IQOS VEEV posunie Tvoj pôžitok z vapingu na ďalšiu úroveň. VEEV náplne sú vyrobené z najlepších ingrediencií vo svojej kategórii a sú navrhnuté tak, aby potešili Tvoje zmysly.
IQOS.com

IQOS VEEV – konštrukcia a dizajn

Vape IQOS VEEV má ľahučkú plastovú konštrukciu (viď foto nižšie) s ergonomickým a minimalistickým dizajnom, ktorá pripomína jednorazové e cigarety. Tento parádne zaoblený kúsok je ale vybavený aj USB C portom alebo vymeniteľným systémom, prostredníctvom ktorého je možné silou vytiahnuť prázdnu náplň s e liquidom a zasunúť plnú. Vymeniteľná časť konštrukcie sa nachádza vo vrchnej časti vape penu, pričom obsahuje priehľadné miesto, cez ktoré je vidieť aktuálny stav tekutej náplne. Na bočnej strane e cigarety je umiestnený LED indikátor stavu batérie vrátane skvele dostupného hardvérového tlačidla na zapnutie alebo vypnutie elektronického zariadenia. Nič viac, nič menej.

IQOS VEEV RECENZIA
IQOS VEEV RECENZIA

IQOS VEEV – MESH technológia a chuť

Hlavnou hviezdou predstavenia je takzvaná MESH technológia, ktorej možno hovoriť aj MESH vaping systém. Tak ju totiž nazýva sám výrobca na balení produktu, v ktorom sa okrem iného nachádza i biely USB C adaptér s bielym káblom (USB C – USB C) na nabíjanie zariadenia. Ako už bolo spomenuté, hlavnou úlohou vapovacieho systému je udržiavanie čo najvyššej kvality vodnej pary. Ako to teda funguje v praxi?

Čo sa týka našej skúsenosti po niekoľkých dňoch frekventovaného používania IQOS VEEV, tak táto až 6 rokov vyvíjaná vape technológia funguje na jednotku s hviezdičkou. Chuť aj para si udržiava svoju kontinuitu, čo inými slovami znamená, že je k dispozícii stále ten istý zážitok z vapovania. Pri slabom ťahu je premena e liquidu na aerosól pomalšia, zatiaľ čo pri silnom ťahu zrýchli svoju činnosť aj zabudovaný vibračný motorček. Na svoje si teda príde aj pokročilejší typ vapera. Bude mu však zrejme chýbať tak trošku hustejšia para. Nie je zlá, no pre skúsenejšie užívateľa vape produktov je zrejme trošku slabá. Jednorazová e cigareta Salt Switch má citeľnejšiu aerosól, ktorá v ústach zanecháva aromatickejšiu chuťovú stopu.

IQOS VEEV RECENZIA
IQOS VEEV RECENZIA

IQOS VEEV – batéria a výdrž

Aj keď výrobca neprezradil kapacitu zabudovanej batérie, z konštrukčného uhla pohľadu nejde o nič, čo by sa dalo označiť za veľké. Philip Morris skôr vsádza na vysokú energetickú efektivitu patentovanej MESH technológie, ktorá pri plnej kapacite batérie zvládne fungovať tých 12 až 14 hodín. Pokiaľ by však bola reč o takzvanom tuhšom vaperovi, tak ten sa môže spoľahnúť na tých 6 hodín frekventovaného vapovania. Skôr sa nám minula VEEV náplň ako vybila batéria, ktorá je plná za necelých 30 minút. Plný e liquid vydrží priemernému užívateľovi aj dva dni. V našom prípade bola však náplň, kde je 1,5 ml tekutiny s 27 mg nikotínu, prázdna už po 5 hodinách veľmi veľmi častého a dlhého vapingu.

IQOS VEEV – náplne s e liquidom

Jedna VEEV náplň pre IQOS VEEV obsahuje 1,5 ml tekutiny s návykovou látkou nikotín, ktorej je celkovo k dispozícii 27 mg. Výrobca na balení náplne uvádza, že 1,0 ml e liquidu obsahuje 18 mg nikotínu, pričom ide o 1,6 % kocentráciu. V jednom balení za 5,90 euro sa nachádzajú dve VEEV náplne, čo je dokopy 3 ml objem, ktorý ponúka až 54 mg nikotínu. Najlepšie však na tom celom je, že nie je potrebné nič čistiť ani manuálne dopĺňať. Minutá náplň s náustkom, kde prebieha premena liquidu na paru, sa jednoducho iba vytiahne a nahradí za úplne novú. Pripomína to teda známe HEETS a IQOS, avšak s tým rozdielom, že už nejde o nahrievanie tabaku.

Len pre porovnanie, fajčiar z jednej cigarety získa približne 1 mg nikotínu (ďalšie prítomné mg jednoducho zhoria), čo je pri celej krabičke s 20 cigaretami niečo okolo 20 mg. A keďže jedna krabička cigariet s tabakom dnes stojí až okolo 5 euro, tak ide o podstatne ekonomickejšiu kúpu. Otázne zostáva už iba to, či VEEV náplň pre IQOS VEEV obsahuje bežný e liquid, alebo máme čo dočinenia s populárnou nikotínovou soľou, ktorá je súčasťou nejednej jednorazovej e cigarety. Vytváraná aerosól v krku síce neškriabe, no tá chuť pripomína skôr bežnú alternatívu.

IQOS VEEV náplne RECENZIA
IQOS VEEV náplne RECENZIA

Na výber je momentálne 7 rôznych VEEV náplní, medzi ktorými nechýba ako klasický tabak, tak ani nejaké to ovocie alebo bylinky. Classic Auburn napríklad kombinuje klasickú chuť tabaku s orieškom, zatiaľ čo Sunglow Mix pozostáva zo sladkého kôstkového ovocia, kde je okrem iného cítiť niečo, čo pripomína broskyňu. Páčila sa nám ale aj VEEV náplň s názvom Red Mix alebo Green Mix. V prvom prípade ide o kombináciu jemne chutiaceho lesného ovocia a krémových tónov, zatiaľ čo v druhom je cítiť ako pomerne prenikavý mentol, tak aj nejaké tie zelené bylinky.

IQOS VEEV – aplikácia pre iOS a Android

Ako už nepochybne mnohí z vás počuli, zariadenia IQOS majú aj oficiálnu mobilnú aplikáciu IQOS Connect pre smartfóny s operačným systémom Android alebo webovú aplikáciu pre smartfóny s iOS, prostredníctvom ktorých možno spárovať cez Bluetooth nielen IQOS VAVE. Vďaka tomu sú potom k dispozícii rôzne používateľské nastavenia. Čo sa však týka Slovenska, tak sme sa nedostali k aplikácii pre iPhony (cez webový prehliadač Bluefy) ani k aplikácii v Google Play Store. A to preto, lebo nie sú momentálne dostupné pre slovenských používateľov.

IQOS VEEV RECENZIA

Praktické a jednoduché používanie, žiadne čakanie, žiadny obmedzený počet ťahov, kvalitné technologické prevedenie a kompaktné rozmery s ergonomickým dizajnom. Pridajte k tomu ešte aj kvalitný e liquid, ktorý je vyrábaný v Európskej únii, vrátane skvelej ceny, a vznikne z toho elektronická cigareta IQOS VEEV. Za necelých 20 euro nadobudnete skvele, no zároveň i veľmi netradične fungujúci vape pen s nabíjačkou, ku ktorému dostanete i dve krabičky, kde sú dokopy k dispozícii až štyri VEEV náplne. Chýba nám len poriadne sladká (aromatická) náplň vrátane trošku hustejšej pary. Inač nie je o čom. Ak teda nepatríte medzi takzvaných hardcore vaperov, tak si asi prídete na svoje.