Pýtate sa, ako prestať fajčiť cigarety s klasickým tabakom? V 21. storočí je k dispozícii hneď niekoľko alternatív vrátane vape IQOS VEEV alebo jednorazových e cigariet, ktoré dokážu nielen takmer plnohodnotne nahradiť fajčenie klasických cigariet. Treba si len zvyknúť na absenciu dymu s dechtom, pretože ten ani jedna spomenutá alternatíva v článku nevytvára. A práve v tom sa skrýva ich čaro. Aj vďaka našej bohatej skúsenosti vieme, že týmto spôsobom je postupom času možné prestať fajčiť návykový nikotín. Nakoľko ho mnohé elektronické alternatívy neobsahujú, tak predstavujú skvelého spoločníka pri odvykaní od fajčenia cigariet.

Samozrejme, tuhý fajčiar by sa mal dostať k elektronickým cigaretám bez návykovej látky až postupom času, nie hneď, nakoľko by mal ako akútny deficit taktiež návykového dechtu, tak aj akútny deficit nikotínu. Preto je pomerne dôležité niečo také veľmi dobre naplánovať.

Ako prestať fajčiť cigarety?
Ako prestať fajčiť cigarety? Jednou z možností je aj VAPE alebo IQOS

Klasické cigarety a ich účinky

Aké majú cigarety s tabakom účinky? V prvom rade treba spomenúť, že všetko, čo horí, vytvára karcinogénny dym, kde je obrovské množstvo nebezpečných látok. Výnimkou nie je teda ani klasická cigareta, ktorá má podstatne viac negatívnych (vedľajších) účinkov ako pozitívnych, kam spadá napríklad taká psychická pohoda, lepšie sústredenie, redukcia nervozity alebo lepšia nálada. Keďže ale nikotín pracuje s takzvaným odmeňovacím systémom v ľudskom tele, tak existuje pomerne veľké riziko, že fajčiar na nich zostane postupom času závislý. A to ako na prítomnom nikotíne, tak aj na dyme, ktorý počas fajčenia vytvárajú. Mnohým fajčiarom chýba práve decht, aký pri spomenutých alternatívach chýba.

Klasická cigareta VAPE rozdiel

Základný rozdiel medzi cigaretou a VAPE tkvie v tom, že elektronická alternatíva, ktorou sa vape označuje, nevytvára smradľavý a karcinogénny dym, ale len takzvanú aerosól. Vodná para síce tiež obsahuje nejaké tie nebezpečné chemikálie, no rozhodne nie sú až tak nebezpečné ako látky v cigaretovom dyme. Horenie tabakovej sušiny vytvára však okrem iného i návykový decht vrátane spálenej arómy, ktorá má veľmi negatívny vplyv na samotnú chuť tabaku. Vape môže byť dokonca aj voňavé a chutné. Stačí, ak vape pen alebo vape pod obsahuje sladký alebo ovocný e liquid, čo je inými slovami tekutá náplň na vapovanie. V takom prípade ale hrozí menšie riziko, že si dotyčný vybuduje určitý stupeň závislosti na sladkom potešení pre jeho chuťové poháriky.

IQOS VEEV je elektronická cigareta, ktorá dokáže nahradiť horiaci tabak
IQOS VEEV je elektronická cigareta, ktorá dokáže nahradiť horiaci tabak

Klasická cigareta IQOS rozdiel

Podobne ako pri VAPE, ani v prípade špeciálnej elektronickej cigarety IQOS nie je vytváraný klasický dym s dechtom, ale len takzvaná tabaková para, ktorá vzniká počas nahrievania špeciálne upraveného tabaku na nahrievanie. Preto možno povedať, že namiesto vaporizácie tekutej náplne v tomto prípade prebieha vaporizácia tuhej náplne. Výsledok je však takmer podobný. Takmer preto, lebo IQOS má podstatne bližšie ku klasickým cigaretám ako bežná e cigareta. Preto sa pomerne často využíva ako takzvaný prechodný medzistupeň z cigariet na vape s atomizérom. V rámci našej skúsenosti sme ho zopár mesiacov používali ako náhradu fajčenia, no neskôr prišiel rad na klasický liquid, vďaka ktorému sme sa úplne zbavili klasického tabaku.

Ako prestať fajčiť cigarety?

Spôsobov, ako prestať fajčiť cigarety s tabakom, existuje dnes pomerne dosť. Nie je však spôsob ako spôsob, nakoľko sú niektoré viac a iné pre zmenu menej efektívnejšie. Jednou z možností je nahradiť horiaci tabak za sladké, ako je napríklad čokoláda alebo cukríky, alebo za niektorú z dostupných elektronických alternatív. A zatiaľ, čo prvú možnosť zvládne najmä fajčiar s poriadne silnou vôľou, tá druhá je určená skôr pre tých so slabšou vôľou. Preto prebieha v určitých fázach, ktoré môžu trvať aj niekoľko mesiacov. Všetko závisí od toho, ako dlho a ako často dotyčný fajčil tabak.

Nám osobne sa podarilo zbaviť závislosti na nikotíne prostredníctvom prechodu na IQOS, po ktorom zase nasledoval prechod na VAPE s e liquidom, kde bol taktiež návykový nikotín. Postupom času sme preto prešli ešte aj na vape bez nikotínu, pri ktorom sme dodnes. Ide v podstate o bežnú elektronickú cigaretu, avšak s tým rozdielom, že už neobsahuje vysoko návykovú účinnú látku.

Alternatíva cigarety – IQOS VEEV

Len nedávno predstavená elektronická cigareta IQOS VEEV funguje na diametrálne odlišnom princípe ako klasický IQOS na nahrievanie tabaku. Gigant Philip Morris totiž nahradil tabakové náplne za takzvané e liquid náplne, ktoré prítomný atomizér premieňa na vodnú paru bez dymu, smradu a dechtu. Liquid je v podstate tekutá náplň s obsahom alebo bez obsahu účinnej látky nikotín. V prípade IQOS VEEV sú však dostupné len také liquidy, ktoré ju obsahujú. Ich výhoda však tkvie v tom, že netreba nikde nič manuálne dopĺňať. Prázdnu VEEV náplň stačí iba silou ruky vytiahnuť, po čom bude nasledovať zasunutie plnej VEEV náplne. Pre viac informácií je k dispozícii naša RECENZIA IQOS VEEV.

Alternatíva cigarety – HQD WAVE

Po celom svete obľúbené elektronické cigarety HQD WAVE patria medzi najpopulárnejšie alternatívy klasických cigariet s horiacim tabakom a dymom. A to aj vďaka tomu, že ponúkajú veľmi sladké arómy aj príchute. Vape pod WAVE od HQD vyniká však i vďaka tomu, že má vo svojich útrobách pokročilú vapovaciu technológiu vrátane nikotínovej soli, ktorá vytvára citeľnú vodnú paru. Až tak citeľnú, že dokáže mnohým tuhým fajčiarom vykompenzovať potešenie z horiaceho tabaku. Treba sa len pripraviť na to, že používateľ nešlukuje smradľavý dym s dechtom, ale nadštandardne sladkú aerosól, ktorá pripomína konzumáciu ovocia alebo sladkostí. Preto môže byť nápomocná aj pri odvykaní od cigariet.