MOK mini Plus na nahrievanie tabaku a RECENZIA od WEEDBLOGu. Aká je špeciálna elektronická cigareta od ostrieľanej čínskej značky MOK, ktorá funguje prostredníctvom tabakových náplní? Prinášame skúsenosti s vaporizérom na tabak, ktorý možno označiť aj za jedného z najlepších konkurentov pre klasický IQOS a jeho náplne HEETS. Po novom nás o tom navyše presvedčila aj naša vlastná skúsenosť.

CBD predajna

MOK mini Plus RECENZIA
MOK mini Plus RECENZIA

MOK mini Plus nie je v podstate čistokrvná elektronická cigareta ani čistokrvný vaporizér, ale skôr niečo medzi. V útrobách elektronického zariadenia prebieha nahrievanie tabaku s podobou tuhej náplne COO, čo nahrádza horenie tabakovej sušiny alebo nahrievania tekutého e liquidu ako pri vape. V tomto prípade vzniká takzvaná tabaková aerosól, ktorá na rozdiel od bežnej cigarety neobsahuje dym ani decht. Zariadenie má navyše veľmi intuitívne ovládanie vrátane veľmi kompaktných rozmerov, vďaka ktorým ho možno uschovať i do nadštandardne skromného vrecka. A to vrátane veľmi šikovnej funkcionality na elimináciu smradu z nahrievania. O čom je teda reč?

MOK mini Plus na nahrievanie tabaku

Čo sa týka oficiálnej technickej špecifikácie, tak výrobca super kompaktného zariadenia MOK mini Plus z Číny neprezrádza žiadne konkrétne technické údaje. Na oficiálnej web stránke je však možné nájsť súvisiace informácie, ktoré hovoria o 12 cykloch nahrievania na jedno nabitie batérie. Dopĺňanie elektrickej energie prebieha prostredníctvom pribaleného káblu s modernou koncovkou USB C a klasikou USB A, ktorú možno zasunúť ako do adaptéru, tak aj do notebooku. Ako tvrdí výrobca, nabíjanie trvá jednu hodinu, predhrievanie systému 12 sekúnd a jedna tabaková náplň je nahrievaná niečo cez 4 minúty. A to všetko prostredníctvom extrémne malej konštrukcie, ktorú možno skryť i do menšej dlane.

MOK mini Plus – konštrukcia a používanie

Nevŕzgajúcu plastovo-kovovú konštrukciu s perfektnou ergonómiou tvoria dve hlavné časti. Jednou je samotné telo s batériou, USB C portom a svietiacim dotykovým (kapacitným) tlačidlom, tou druhou pre zmenu veľmi šikovný kontajner pre tabakové náplne COO, v ktorom zostáva ohorok. Používateľ ho tam vďaka tomu môže nechať vychladnúť, aby tak nevytváral okolo popolníka nepríjemný zápach. O nahrievanie tabaku sa však tentokrát nestará tenká platnička, ale malý kovový kolík, ktorý pripomína populárne zariadenia na prípravu chutných hot-dogov. Čo sa týka skúsenosti z praxe, tak nám to príde trošku praktickejšie ako spomenutá alternatíva, a to aj z pohľadu údržby alebo čistenia. Prečo?

MOK mini Plus skúsenosti
MOK mini Plus skúsenosti

Pri používaní klasického IQOS zariadenia na nahrievanie tabaku sa nám občas stalo, že tenká, no podlhovastá platnička neprerezala tabakovú náplň, ale len zatlačila časť tabaku pri filter. To sa potom, samozrejme, odrazilo na horších skúsenostiach, nakoľko para už nechutila tak, ako by mala. Pri používaní odlišne fungujúceho heat systému MOK sa niečo také nestalo ani po mesiaci intenzívneho testovania. Prsty v tom má najmä spomenutý kovový kolík na spodku kontajnera pre náplne COO, ktorý robí do ich stredu oválnu dierku s malým priemerom. Šikovné a jednoduché.

MOK mini Plus – batéria a jej výdrž

MOK mini Plus je veľmi kompaktné elektronické zariadenie, ktoré v sebe neskrýva príliš veľkú batériu. Na rozdiel od IQOS 3 MULTI zvládne obslúžiť len 12 tabakových náplní, takže by ho tuhší konzument návykového nikotínu musel pravidelné nabíjať. Toto malinké zariadenie na nahrievanie tabaku je ale určené pre tak trošku odlišný typ zákazníka, pretože nie je vyrobené pre pravidelných, ale len príležitostných fajčiarov, ktorí ho chcú mať v malom vrecku alebo v malej kabelke vždy po ruke. Ak by sme však dĺžku nabíjania batérie porovnávali napríklad s takým IQOS VEEV, tak v tá v tomto prípade trvá až o pol hodinu dlhšie (cca 1 hodina), hoci ide o podobne veľké konštrukcie a identické USB C porty.

MOK mini Plus sa nabíja prostredníctvom portu USB C
MOK mini Plus sa nabíja prostredníctvom portu USB C

Dĺžka predhrievania heat systému MOK mini Plus dosahuje spomenutých 12 sekúnd, pričom jedna náplň slúži niečo cez 4 minúty. Samozrejme, aj tu niečo také závisí od faktorov, ako je intenzita alebo sila šlukov. Ak niekto ťahá stále a silno, tak môže i skôr skončiť cyklus nahrievania jednej tabakovej náplne. Nám osobne to však stačilo. Takzvaný HeatMaster systém je navyše možné po vypnutí ihneď naštartovať, takže sa v zapätí dá použiť ďalšia a ďalšia náplň.

MOK mini Plus – tabakové náplne COO

Pekne voňajúce tabakové náplne COO pripomínajú HEETS pre klasický IQOS, majú však mierne menší priemer a sú o niečo lacnejšie. Najmä vtedy, ak si používateľ berie 10 kúskov naraz. Jedno balenie, kde je 20 náplní, v takom prípade stojí 3,30 euro. Za bežných okolností je o 20 centov drahšie. Na výber je ako klasický tabak s jemnou chuťou, tak aj tuhší kúsok, kde je cítiť orieškový podtón. V relatívne skromnej, no stále zaujímavej ponuke nechýba dokonca ani taký mentol, citrus alebo aromatická čučoriedka, kde výrobca používa vysoko-kvalitné tabakové listy.

MOK mini Plus a jeho tabakové náplne COO
MOK mini Plus a jeho tabakové náplne COO
Tabakové náplne COO chladnú po nahrievaní v útrobách zariadenia, ktoré má kovový poklop
Tabakové náplne COO chladnú po nahrievaní v útrobách zariadenia, ktoré má kovový poklop na magnet

Jednou z nemalých výhod heat systému je spomenutý kontajner pre tabakové náplne, kde po dokončení nahrievania zostáva horúci ohorok, aby vychladol a prestal smrdieť. Kovovú časť konštrukcie potom možno ručne vysunúť a vychladnutý ohorok bez jediného dotyku vyklepať do popolníka, kde už nebude tlieť, a teda ani smradiť okolie. Jedna COO náplň vydrží pri frekventovanom ťahaní okolo tých 16 až 18 šlukov, čo sa nám podarilo dosiahnuť za zhruba 3 minúty a 30 sekúnd. Pokiaľ sa to však nepreháňa, tak je reálnych 20 ťahov alebo niečo okolo 4 minút nahrievania tabaku. Samozrejme, podľa toho, čo príde skôr.

Najlepšia IQOS alternatíva?

MOK mini Plus možno označiť aj za jednu z najlepších IQOS alternatív, ktoré sú v našich končinách k dispozícii. Teda aspoň tak hovoria naše skúsenosti s obomi elektronickými zariadeniami na nahrievanie tabaku. V prípade produktov od MOK sa však ešte dá ušetriť nejaké to euro, nakoľko nie je potrebné kupovať prostriedky na čistenie (v balení je malá, znovu použiteľná kefka) a tabakové náplne stoja o pár desiatok centov menej ako alternatíva HEETS. Najmä ale vtedy, ak si používateľ zaobstará 10 kusov naraz.

MOK mini Plus RECENZIA
MOK mini Plus RECENZIA

Ak teda hľadáte kvalitnú IQOS alternatívu, tento podarený kúsok môže byť jednou z potenciálnych možností. Funguje veľmi podobne, pričom to isté možno povedať i o samotných tabakových náplniach COO, ktoré sú takmer identické s HEETS (pasujú, len sú trošku dlhšie). Platí to ako o vône alebo chuti, tak aj o prevedení a spôsobe užívania. Za úplne nové zariadenie navyše dáte len 20 euro. Nám sa ho podarilo zohnať v jednej z miestnych trafík.

MOK mini Plus RECENZIA

Stačí 3x poklepať po dotykovom tlačidle, potom ho pár sekúnd podržať a po vibrácii motorčeka je elektronické zariadenie MOK mini Plus pripravené do ostrej akcie. Po zhruba 12 sekundovom predhrievaní HeatMaster systému začne vznikať konzistentná tabaková para, ktorej nie je z kvalitatívneho uhla pohľadu čo vytknúť. V balení sa navyše okrem USB C – USB A kábla nachádza aj šikovná kefka na čistenie útrob pevnej časti kontajnera pre náplne, kde je umiestnený kovový kolík na nahrievanie. Stačí len párkrát potočiť a je čistý ako jeho hrot, tak aj jeho okolie.

Pokiaľ vám teda neprekáža približne 12 cyklov nahrievania na jedno nabitie batérie, tak si zrejme prídete na svoje. Ide o veľmi praktické, intuitívne a najmä cenovo dostupné elektronické zariadenie na nahrievanie tabaku, ktoré funguje presne tak, ako aj má.