Elektronická cigareta IQOS, za ktorou stojí gigant Philip Morris, si na Slovensku počas uplynulých rokov vybudovala obrovský klub fanúšikov, ktorí aj vďaka nej skončili s fajčením cigariet. Dôvod, prečo ľudia prechádzajú na alternatívu, tkvie najmä v tom, že pri používaní tejto špeciálnej e cigarety nedochádza k spaľovaniu tabaku, ale len k jeho nahrievaniu (vaporizácia) pri podstatne nižšie teplote. Preto nevzniká nebezpečný dym so silným dechtom, ale len takzvaná aerosól. Ide o tabakovú paru, ktorá má za úlohu prepraviť účinnú látku nikotín do pľúc používateľa, odkiaľ sa postupom času dostane do krvného obehu, kde začne účinkovať. Je teda IQOS zdravší? Z tohto uhľa pohľadu určite áno.

Je IQOS zdravší ako cigarety?
Je IQOS zdravší ako cigarety? Ak by bola reč o dyme a dechte, tak áno. Vaporizácia vytvára tabakovú paru

IQOS je e cigareta na HEETS

Ako už bolo spomenuté, IQOS je e cigareta na špeciálne tabakové náplne, medzi ktoré patrí aj HEETS. V útrobách elektronickej cigarety sa totiž skrýva malá kovová platnička, ktorá slúžia na nahrievanie vloženej tabakovej sušiny. Ťahanie, resp. inhalovanie vzniknutej pary prebieha cez prítomný filter danej náplne, ktorý vyzerá rovnako ako klasický filter na cigaretách. Výdrž zabudovanej batérie pritom závisí od typu zariadenia, pričom je na výber hneď niekoľko modelov. V e-shope výrobcu si potenciálni zákazníci môžu vybrať starší kúsok s označením 2.4 alebo z dvoch rozdielne vyzerajúcich modelov s označením 3.0, kde je k dispozícii lepšie nahrievanie tabaku aj lepšia výdrž.

Je IQOS zdravší ako cigarety?

Elektronická cigareta IQOS je bez akýchkoľvek pochýb zdravšia ako fajčenie cigariet s tabakom. A to hlavne preto, lebo pri používaní populárneho elektronického zariadenia nevzniká karcinogénny dym s hustým dechtom, ale podstatne menej škodlivá tabaková para. Keďže sa ale nevyužíva tekutá náplň ako pri klasických vaporizéroch alebo jednorazových e cigaretách, tak stále vzniká decht, no v neporovnateľne menšom množstve ako pri spaľovaní sušiny v cigaretách. Veľkou výhodou je, že používateľ nesmrdí, a to ako jeho ústa či prsty, tak aj jeho okolie. Z náplne HEETS vzniká iba riedka para bez agresívneho zápachu, ktorý pripomína slaninové čipsy. Dá sa na to preto veľmi rýchlo zvyknúť. Prečítajte si Nový IQOS VEEV vape je na Slovensku.

Výrobca vrazil do vývoja IQOS veľa času aj peňazí
Výrobca vrazil do vývoja IQOS veľa času aj peňazí

IQOS vs VAPE – rozdiel

Aký je medzi IQOS a VAPE rozdiel? V oboch prípadoch hovoríme o elektronických vaporizéroch, ktoré však fungujú na odlišné typy náplní. A to preto, lebo vo svojich útrobách obsahujú odlišné fungujúce technologické riešenia. V prvom prípade sa využíva tuhá náplň s podobou sušeného tabaku, zatiaľ čo v druhom používateľ využíva takzvaný e liquid v tekutej forme, ktorý sa kvapká do špeciálnej nádrže vaporizéru alebo znovu použiteľného vape penu. V oboch prípadoch však prebieha takzvaná vaporizácia, ktorá má v porovnaní s fajčením hneď niekoľko dôležitých výhod. Jednou z nich je aj fakt, že pri vapovaní nevzniká nebezpečný dym, ale aerosól, pričom jej zloženie závisí od použitej náplne.

Modely a typy e cigarety IQOS

Na pultoch obchodov a e-shopov nájdeme viacero modelov IQOS, ktoré sa medzi sebou líšia tvarom, veľkosťou, funkciami aj technológiou. Ide ako o staršie typy ako 2.0 či 2.4, tak aj o tie novšie ako 3.0 alebo Multi. Ak by bola reč o starších modeloch, tak tie zvládnu jednu HEETS náplň a potom musia ísť späť do krabičky s vlastnou batériou, kde sa nabijú. V prípade modelov 3.0 je situácia mierne odlišná, pretože elektronická cigareta zvládne spracovať bez nabíjania až dve náplne HEETS. Pri používaní IQOS Multi je zase možnosť použiť až 15 náplní bez toho, aby bolo potrebné pripájať konektor USB C nabíjačky.

Čo sa týka výdrže hlavnej batérie v spomínanej krabičke, tak tá dokáže takzvané pero nabiť zhruba 20 až 25x. Rovnako ale treba zmieniť aj podstatne lepšie nahrievanie rýchlejšie nabíjanie či lepšie prevádzkové teploty, vďaka čomu možno e cigaretu IQOS 3.0 bez problémov používať aj v mínusových teplotách.