Nikotínová soľ je čoraz viac stredobodom pozornosti používateľov elektronických cigariet. Nie je sa však ani čomu čudovať. Bežný e liquid (tekutá náplň) ani zďaleka neponúka tak skvelú chuť alebo pôžitok z vapovania, ako sa to darí takzvanej nikotínovej soli. V čom sa teda skrýva jej čaro? V prvom rade treba spomenúť, že ide o kombináciu voľnej bázy nikotínu (extrakt z tabakových listov) a kyseliny benzoovej. Vďaka nej je potom k dispozícii hustá, aromatická aj efektívna vodná para (aerosól), ktorá dokáže bez problémov uspokojiť nároky i náročnejšieho vapera. Preto ju vyhľadávajú najmä pravidelnejší užívatelia návykovej látky nikotín. Soľ s nikotínom dnes ponúka množstvo jednorazových e cigariet s podobou vape pen alebo vape pod, a to vrátane produktov od značky HQD.

Nikotínová soľ ponúka lepšiu chuť
Nikotínová soľ ponúka lepšiu chuť, lepšie uspokojenie a okrem iného neškriabe v krku. Presvedčili sme sa o tom aj na našej vlastnej skúsenosti

Čo je nikotínová soľ?

Nikotínová soľ, ako už bolo spomenuté, predstavuje kombináciu tzv. voľnej bázy nikotínu (extrakt z tabakových listov), kyseliny benzoovej a ďalších organických zložiek. Zloženie zabezpečuje citeľne lepší pôžitok z vapingu, ako keby používateľ elektronickej cigarety užíva klasický e liquid. Preto ju možno na pultoch obchodov a e-shopov vidieť čoraz častejšie. Nikotínovú soľ navyše už dlhšie využíva hneď niekoľko renomovaných vape značiek a výrobcov jednorazových e cigariet, medzi ktorých patrí ako americká špička JUUL, tak aj značka HQD z Číny alebo SALT BREW z Európy, ktorá ponúka populárny vape SALT SWITCH. Rovnako ju však možno nájsť aj s podobou samostatného e liquidu na dopĺňanie prázdnej nádrže v znovu použiteľných vaporizéroch na tekuté náplne.

Aké má nikotínová soľ výhody?

Medzi hlavné výhody nikotínovej soli patrí lepšia chuť pary, väčšie uspokojenie z jedného šluku alebo absencia škriabania v hrdle. Samozrejme, skúsenosti užívateľov sa môžu i mierne líšiť, preto nie je jednoduché povedať niečo konkrétne. Vo všeobecnosti ale platí, že nikotínová soľ ponúka lepší, kvalitnejší pôžitok z vapovania. Ak to však niekto náhodou preženie a spotrebuje viac soli, ako by behom jedného dňa mal, tak sa môžu objaviť nejaké tie vedľajšie účinky, ako je napríklad slabšia ťažoba na žalúdku alebo zvracanie. Svetová zdravotnícka organizácia (alebo aj WHO) napríklad uvádza, že neodporúča behom 24 hodín skonzumovať viac ako 5 mg nikotínu na jeden kilogram telesnej váhy. To inými slovami znamená, že 70 kg vážiaci človek má limit niekde až pri 350 mg.

Nikotínová soľ skúsenosti

Keďže sa s ňou stretávame každý deň, tak môžeme bez obáv povedať, že tzv. nikotínová soľ ponúka podstatne lepšie skúsenosti ako klasický e liquid. Najmä, ak by bola reč o aróme, chuti alebo hustote. Nikotínová soľ je síce mierne drahšia, no čo sa týka uspokojenia zo vzniknutej vodnej pary, tak nemá žiadneho poriadneho konkurenta. Teda aspoň zatiaľ. Vape priemysel je totiž veľmi vynaliezavý, preto je možné pomerne často vidieť zaujímavé aj inovatívne novinky, ako je napríklad soľ s nikotínom.

Rovnako ale treba spomenúť i to, že ak niekto behom jedného dňa spotrebuje viac ako jednu jednorazovú e cigaretu so 600 šlukmi a sladkou príchuťou, kde je nikotínová soľ, tak mu môže byť tak trošku nevoľno.

Mnohí ľudia dokonca tvrdia, že ich v takom prípade z času na čas trápi žalúdočná kyselina. Avšak tí, ktorí prešli na čistú tabakovú chuť, už nič také nepostrehli. Samozrejme, aj v tomto prípade platí pravidlo, čo človek, to iná reakcia organizmu. Niekomu nemusí prekážať ani vtedy, keď si behom dňa z vape potiahne aj cez 1 000 krát, no niekomu začne byť z nikotínovej soli zle už po pár ťahoch. Pre čo najlepšie skúsenosti je preto odporúčané vyskúšať ako aromatické elektronické cigarety, tak aj e cigarety bez sladkej arómy.