Čo je vaporizér? Ide o označenie pre elektronické zariadenie, v ktorom prebieha takzvaná vaporizácia (význam spočíva v nahrievaní), počas ktorej dochádza k uvoľňovaniu žiadaných účinných látok. Tie užívateľ potom vdychuje do pľúc. Vaporizovať možno rôzne vstupné materiály, ako je napríklad weed v podobe konopnej sušiny z drvičky alebo špeciálnu tekutú náplň, ktorej sa v odborných kruhoch hovorí e liquid. Čo sa teda týka použitia či využitia, tak existujú rôzne druhy, a to ako vaporizéry na bylinky, tak aj na liquidy, kde môžu byť rôzne účinné látky z kontroverznej rastliny konope. Aké však tieto čoraz populárnejšie zariadenia ponúkajú skúsenosti? Oplatí sa ich kúpiť a používať?

CBD predajna skchill shop

Čo je vaporizér? Na čo sa používa?
Vaporizácia umožňuje inhaláciu (vdychovanie) účinných látok z konope bez konzumácie či fajčenia. Aj preto je čoraz populárnejšia

Vaporizér slúži na vaporizáciu

Ako už bolo spomenuté, vaporizér predstavuje elektronické zariadenie, ktoré môže byť určené na stôl (stolový, stolný) alebo na prenášanie (prenosný). V prvom prípade je elektrická energia dodávaná z elektrickej zástrčky, zatiaľ čo v druhom z prítomného akumulátora, ktorý sa skrýva v útrobách konštrukcie. Po zapnutí zariadenia začne prebiehať takzvaná vaporizácia vloženého materiálu, ako sú napríklad konopné kvety, konopné koncentráty (konopné extraktydab) alebo tekuté liquidy. Používa sa ako alternatíva za fajčenie weedu v jointoch alebo cigariet s tabakom, počas čoho vzniká karcinogénny dym s množstvom nebezpečných látok. Vaporizéry vytvárajú aerosól (para), nie dym, ktorá je podstatne menej škodlivá a menej smradľavá.

Aké má vaporizér použitie?

Aké má vaporizér využitie? Na vaporizáciu byliniek (sušiny), špeciálnych koncentrátov alebo tekutej náplne (liquid). Je teda na používateľovi, po akom type elektronického zariadenia siahne. Každý jeden má výhody aj nevýhody, preto je veľmi ťažké povedať, čo z nich je najlepšie. Vape (napr. vape pen) sa zvykne používať ako zdravšia a efektívnejšia náhrada za bežné cigarety s tabakom alebo takzvané jointy, ktoré vznikajú z konopnej sušiny a špeciálneho papierika. A to preto, lebo pri používaní zariadenia nedochádza k spaľovaniu, ale len k takzvanému nahrievaniu vloženého materiálu, počas čoho prebieha žiadané uvoľňovanie účinných látok. Vdychovaním sa potom dostanú do pľúc a odkiaľ zase do krvného obehu, kde začnú účinkovať.

Ako funguje vaporizér?

Vaporizér funguje na princípe nahrievania. Nahrievaným materiálom môže byť konopná sušina (konopné kvety), konopný koncentrát alebo takzvaný e liquid. Vďaka tomuto procesu, ktorý funguje vďaka zahrievacej komore a súčiastky s názvom atomizér. Tá sa stará o to, aby v elektrickom zariadení mohlo prebiehať spomínané nahrievanie. Vaporizácia tak uvoľní účinné látky a živiny, ktoré sa potom prostredníctvom vzniknutej pary (aerosól) dostane až do krvného obehu užívateľa, kde začnú pôsobiť. Fungovanie je teda založené na pomerne jednoduchom princípe, ktorému pochopí aj technicky menej zdatný jedinec.

Aké má vaporizér využitie?
Vape sa využíva ako zdravšia a v mnohých prípadoch aj cenovo dostupnejšia alternatíva fajčenia cigariet alebo jointov z konopnej sušiny

Aké druhy vaporizérov existujú?

Aké druhy vaporizérov existujú? Existuje vaporizér na sušinu (bylinky), ale aj na takzvaný e liquid, ktorý sa označuje ako tekutá náplň. Rovnako sa však dá zaobstarať elektronické zariadenie, kam možno vložiť takzvaný konopný koncentrát, kde je veľmi bohaté množstvo účinných látok (CBD, CBG, CBN atď.) a živín z rastliny konope. Taktiež ich možno deliť na stolné (stolové) alebo prenosné, ktoré sa dajú bez väčších problémov skryť do menšieho vrecka. Preto sú podstatne populárnejšie ako rozmernejšia, no zároveň aj výkonnejšia alternatíva na stôl.

Kvalitný vaporizér skúsenosti

Kvalitný vaporizér ponúka pozitívne skúsenosti. Existujú však aj také elektronické zariadenia na vaporizáciu, ktoré sú nekvalitné, a teda ponúkajú negatívne skúsenosti. O kvalite ale v tomto prípade cena príliš nerozhoduje, pretože na pultoch obchodov možno nájsť aj také vaporizéry, ktoré sú síce lacné, no zároveň majú slušnú úroveň kvality. Nepatria medzi najlepšie, no zároveň ani medzi najhoršie. Dalo by sa povedať, že ide o akúsi zlatú strednú cestu, ktorú je na druhú stranu pomerne problematické nájsť. Ich cenovky sa pochybujú od tých 30 až do 100 euro.