Existujú alternatívy fajčenia cigariet? Samozrejme, a je ich hneď niekoľko. Všetky sú bez dymu, dechtu a veľkého zápachu. O čom je teda reč? O nahrievaní tabaku, jednorazových e-cigaretách, nikotínových vrecúškach a o vaporizéroch na e-liquid. Všetky štyri alternatívy umožňujú užívať nikotín bez toho, aby niečo horelo, ako je tomu pri cigaretách. Sú lepšie, diskrétnejšie a bez akýchkoľvek pochýb aj zdravšie ako klasické fajčenie.

cbd predajna sk

alternativy fajcenia cigariet
Alternatívy fajčenia cigariet existujú, a je ich hneď niekoľko (FOTO pixabay.com)

Alternatívy fajčenia cigariet

Medzi najpopulárnejšie alternatívy fajčenia klasických cigariet patrí ako nahrievanie tabaku, tak aj elektronická cigareta, nikotínové vrecúška a v neposlednej rade i e-liquid vrátane vaporizéra. Ich výhody spočívajú najmä v tom, že nevytvárajú agresívny dym s dechtom. V niektorých prípadoch hovoríme o vodnej pare (takzvaná aerosól), ktorá prepravuje látku nikotín až do krvného obehu. Existujú však aj také prípady, kedy nie je potrebná ani aerosól. Skvelým príkladom sú vrecúška s nikotínom, ktoré stačí pre účinok len vložiť medzi ďasná a líce. Poďme ale postupne.

Nahrievanie tabaku

Nahrievanie tabaku predstavuje jednu z najpopulárnejších alternatív fajčenia cigariet. Princíp je pritom úplne jednoduchý. Všetko sa tu točí okolo nahrievacej čepele, ktorá prichádza do kontaktu s mierne vlhkým tabakom. Tak vzniká tabaková para, ktorá sa potom inhaluje. Nesmrdí to síce ako horiaca cigareta, no nejaký ten zápach predsa len vzniká. Alternatívou môže byť elektronická cigareta alebo e-liquid s vaporizérom.

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta je skvelou alternatívou pre toho, komu prekáža tabaková chuť klasickej cigarety. Tekutá náplň, ktorej sa hovorí e liquid, vytvára sladkú vodnú paru, ktorá môže mať obrovské množstvo príchutí. Takzvané e cigy netreba nastavovať ani nič podobné, takže ich zvládne používať aj technicky menej zdatný jedinec. Stačí len jednoducho vytiahnuť z balenia, a sú pripravené do ostrej akcie.

Nikotínové vrecúška

Nikotínové vrecúška patria medzi najrozšírenejšie alternatívy fajčenia cigariet. Nesmrdia, delia sa podľa sily, nie je ich vidieť a netreba nič šlukovať. Čo viac si priať? Otázne je už len, čo ich vkladanie medzi líce a zuby spôsobuje ďasnám.

E-liquid a vaporizér

Štvrtú alternatívu v našom zozname predstavuje kombinácia vaporizér a e-liquid. Podobne ako pri elektronických cigaretách, aj tu sa inhaluje vodná pará. Takzvaná aerosól dopravuje nikotín až do krvného obehu. A to bez toho, aby bolo potrebné vdychovať karcinogénny dym z horenia. Vaporizéry sú však v porovnaní s e-cigaretami trošku komplexnejšie elektronické zariadenia, ktoré ponúkajú širokú paletu nastavení. Ide tu teda o alternatívu pre technicky zdatnejších jedincov.