S kontroverznou vape značkou JUUL z USA sa dnes spája hneď niekoľko mediálne známych káuz, ktoré jej dopomohli k tomu, aby sa z nej postupom času stala hviezda ozrutného vape priemyslu. Rafinované cielenie marketingovej kampane na mladých stredoškolákov alebo lákavo sladké nikotínové náplne v elektronických cigaretách pritiahli nemalú pozornosť zodpovedných amerických úradov, ktorým potom nezostávalo už nič iné, ako začať konať. Značka JUUL však ani napriek tvrdému zákazu predaja niektorých populárnych vape produktov neprestala robiť to, v čom je špička dodnes. Práve naopak, aplikovala možno trošku tvrdé, no zároveň i nevyhnuté nápravné opatrenia a onedlho sa podaktoré ochutené e cigarety vrátili na ich pôvodné miesto v kamenných obchodoch po Spojených štátoch amerických.

Naším cieľom je odradiť miliardu dospelých fajčiarov na svete od horiacich cigariet, eliminovať ich používanie a bojovať proti používaniu našich produktov maloletými.

JUUL Labs
Veľa pádov aj veľa úspechov. Poznáš JUUL?
Veľa pádov aj veľa úspechov. Poznáš JUUL?

Americká vape značka JUUL

Príbeh vape značky započal svoju históriu ešte v roku 2015, kedy vznikla firma Pax Labs. Dlho však netrvalo a zakladatelia James Monsees aj Adam Bowen ju zhruba o dva roky neskôr premenovali na JUUL Labs, čo jej zostalo až dodnes. Nakoľko im patril až 72 percentný podiel na spotrebiteľskom trhu, vape produkty od ambiciózneho amerického startupu sa pritom ešte koncom roka 2017 stali najpopulárnejšie e cigarety v USA. Za obrovským úspechom stála najmä ozrutná reklamná kampaň, ktorá prebiehala primárne na sociálnych sieťach, kde výrobca cielil na mladšie ročníky. A to aj napriek tomu, že ponúkal sladko chutiace elektronické cigarety s relatívne vysokou koncentráciou návykového nikotínu.

Altria (pôvodne Philip Morris Companies) získala 20. decembra 2018 za 12,8 miliardy USD 35 % podiel v Juul Labs.

Wikipedia

Opäť dlho netrvalo a značka JUUL sa ocitla v hľadáčiku najvyššej americkej autority s názvom Food And Drug Administration (alebo aj FDA), kvôli ktorej musela v roku 2018 pristúpiť k tvrdým opatreniam. Časť elektronických cigariet muselo byť dočasne stiahnutých z ponuky kamenných obchodov, ktorým chýbala nevyhnutná technológia na rozpoznávanie veku zákazníkov. Zákaz sa týkal len e cigariet JUUL (resp. časti JUULpod, kde je e liquid) so sladkou alebo ovocnou príchuťou. Výrobca to vtedy odôvodnil tým, že ak investujú do príslušnej techniky, predaj opäť obnovia.

JUUL e cigarety na JUULpod
JUUL e cigarety

FDA zamietla autorizáciu

Problémy sa však v polovici roka 2022 vrátili, pretože internet obletela čerstvá správa, že agentúra FDA neposkytla výrobcovi nevyhnutnú autorizáciu k predaju e cigariet. A to vraj preto, lebo jej ešte v roku 2020 poskytol nedostatočné údaje o potenciálnych možnostiach intoxikácie. V dôsledku toho padlo rozhodnutie, že musí na území Spojených štátov amerických ukončiť komerčnú distribúciu, import aj maloobchodný predaj všetkých svojich vape produktov. Je preto teraz otázne, čo bude so značkou ako takou ďalej.

S administratívnym pozastavením od FDA, ktoré je teraz zavedené, naďalej ponúkame naše produkty dospelým fajčiarom, zatiaľ čo pokračujeme v procese internej kontroly agentúry. Sme si istí kvalitou a podstatou našich aplikácií a veríme, že v konečnom dôsledku budeme môcť preukázať, že naše produkty skutočne spĺňajú zákonný štandard na ochranu verejného zdravia.

JUUL Labs

Turbulentný trhový podiel

Čo sa týka trhového podielu značky a jeho histórie, tak zlaté časy prebiehali na prelome rokov 2017 a 2018, kedy mali elektronické cigarety JUUL na konte cez 70 percent trhového podielu. Ten však postupom času klesol až na 41 percent. Stalo sa tak v októbri 2020, pričom o necelé dva roky neskôr FDA zamietla výrobcovi autorizáciu na predaj vape výrobkov. Klesajúci trend bude preto zrejme pokračovať ďalej.

Aké má JUUL e cigarety?

V čom sú JUUL e cigarety tak výnimočné? Ide najmä o praktický systém výmeny e liquid náplní, ktorým výrobca hovorí JUULpod, pričom tie pripomínajú takzvané VEEV náplne pre nový IQOS VEEV vape. Samotná konštrukcia s batériou, ktorá sa drží v dlani, zostáva používateľovi aj po tom, čo spotrebuje tekutú náplň s podobou nikotínovej soli, ktorú taktiež prítomný atomizér premieňa na vodnú paru bez dymu či dechtu. Problémom však je, že internetový obchod výrobcu momentálne ponúka len mentolové a tabakové náplne s názom Virginia Tabacco. A aj to je otázne, že dokedy.