Ako funguje vaporizér? Nejde tu o žiadnu raketovú vedu ani nič podobné. Tieto elektronické zariadenia na batériu nepredstavujú nič komplikované, práve naopak. Fungovanie vaporizérov pochopí aj technicky menej zdatný jedinec. Samozrejme, nie je vaporizér ako vaporizér, takže nie je ani fungovanie ako fungovanie. Existuje viacero rôznych typov, ktoré sa medzi sebou odlišujú ako konštrukciou, tak aj spôsobom fungovania. Existujú kúsky na e-liquid, na konopný destilát, konopné kvety i na konopný koncentrát, ktorému sa hovorí dab.

ako funguje vaporizer
Ako funguje vaporizér? Nejde o nič komplikované (FOTO pixabay.com)

Ako funguje vaporizér?

Ako teda funguje vaporizér? V prvom rade si treba zadefinovať, o aký typ vaporizéru ide. Medzi najpopulárnejšie patria vaporizéry na e-liquid, konopný destilát a konopné kvety. V prvom prípade prebieha premena vloženeje tekutej náplne v nádrži na vodnú paru (aerosól), ktorá v sebe skrýva účinnú látku nikotín. V druhom prípade sa vapuje hustá konopná hmota a v tretom pre zmenu šišky konope.

Fungovanie vaporizéra možno v skratke popísať tak, že v každom jednom spomenutom prípade dochádza ku chemickej premene vstupného materiálu. A to za pomoci tepla, ktoré premieňa jedno skupenstvo na druhé (napr. tekuté skupenstvo na paru). Niečo také robí súčiastka s názvom atomizér. Teda aspoň čo sa týka vaporizérov na tekutý liquid, ktoré by sa bez nej nezaobišli.