Látka HHC, alebo aj novinka Hexahydrokanabinol, má podobné účinky ako psychoaktívna látka THC (Tetrahydrokanabinol) z takzvanej marihuany. Dospelá rastlina konope obsahuje však len veľmi malé množstvá účinnej látky, preto nie je jej extrakcia príliš ekonomická. Nie je teda asi ani žiadnym veľkým prekvapením, že ju výrobcovia získavajú v chemickom laboratóriu. A to premenou molekulárnej štruktúry legálne dostupných kanabinoidov ako napríklad CBD (Kanabidiol), ktoré je dnes možné získať za relatívne malé peniaze.

Čo je HHC
Čo je HHC

Látka HHC nie je v súčasnosti takmer vôbec regulovaná. To inými slovami znamená, že napríklad ani taká Európska únia nemá jasne definované pravidlá, na základe ktorých by bolo možné prílušné produkty HHC zaradiť do špecifickej skupiny. Keďže v drvivej väčšine prípadov obsahujú nedetekovateľné množstvo THC, tak ich v súčasnosti nemožno považovať za drogy ani nič podobné. A to i napriek faktu, že jedna z mnohých verzií látky 9-nor-9beta-hydroxyhexahydrokanabinol (takzvané beta HHC) figuruje na slovenskom zozname zakázaných látok. V USA, Španielsku alebo v Nemecku si totiž viete HHC produkty zaobstarať takmer na každom rohu (áno, v kamenných obchodoch alebo v automatoch).

Polo-syntetická zlúčenina bola prvýkrát objavená v 40. rokoch 20. storočia chemikom menom Roger Adams prostredníctvom procesu nazývaného hydrogenácia. Adams pridal dve molekuly vodíka do delta-9 THC, primárnej psychoaktívnej zlúčeniny nachádzajúcej sa v kanabise, aby premenil THC na HHC.

cannabisbusinesstimes.com

Čo je HHC? Ako novinka vzniká?

HHC je polo-syntetická substancia, ktorá sa podobá na THC. Ako už bolo spomenuté, novinka Hexahydrokanabinol vzniká dvomi spôsobmi. Prvým je prirodzený vývoj v útrobách rastliny konope, druhým pre zmenu syntetická výroba v chemickom laboratóriu. Keďže marihuana obsahuje len veľmi malé množstvá, výrobcom produktov nezostáva nič iné, ako ju vytvárať z iných kanabinoidov, ktoré sú legálne dostupné.

Podobne ako THC Delta 8 alebo THC Delta 10, aj ich súrodenca možno získať prostredníctvom úpravy molekulárnej štruktúry účinnej látky CBD. Tú navyše dnes nájdeme na pultoch obchodov za pár drobných, takže nehovoríme o žiadnych horibilných nákladoch. Práve naopak, vyrobiť tieto produkty nie je pre ostrieľaných jedincov nič komplikované. To sa však môže odrážať aj na ich kvalite, ktorá má značný vplyv na samotný účinok.

Mnohí tvrdili, že HHC sa prirodzene vyskytuje v stopových množstvách v kanabise; to však nebolo dokázané recenzovaným výskumom. Preto sa všetky produkty na trhu v súčasnosti získavajú konverziou THC alebo nejakým iným syntetickým procesom.

Roger Brown pre cannabisbusinesstimes.com

Látka sa vďaka procesu s názvom Hydrogenizácia, prostredníctvom ktorého vzniká, vyznačuje stabilnejšou chemickou štruktúrou ako iné kanabinoidy, a to vďaka nahradeniu dvojitej väzby za dva atómy vodíka. Niečo také má však významný vplyv aj sa na samotnú efektivitu užívania účinnej látky či jej skladovanie, nakoľko si v takom prípade dokáže udržať vysokú úroveň kvality.

Aké má HHC účinky a vedľajšie účinky?

Látka HHC má účinky ako psychoaktívna látka THC, pričom to isté platí i o vedľajších účinkoch. Mnohí užívatelia tvrdia, že efekt možno prirovnať k účinkom slabších polo-syntetických látok ako Delta 8 THC alebo Delta 10 THC. Problémom ale je to, že mnohé dostupné výrobky, ktoré túto účinnú látku obsahujú, majú ako aktívne kanabinoidy, tak aj neaktívne kanabinoidy. Prvý typ je v poriadku, pretože vytvára veľmi citeľné účinky, zatiaľ čo druhý typ kazí efektivitu prvého typu kanabinoidu. A keďže sa ich pomer z pohľadu výrobcu komplikovane koriguje, tak je potrebné pri menej kvalitnejších produktoch užiť väčšie množstvo látky ako pri THC.

Potenciálne účinky

  • lepšia nálada
  • väčšia motivácia
  • nižší prah bolesti
  • vyšší apetít
  • relax celého tela
  • lepšie sústredenie

Potenciálne vedľajšie účinky

  • slabšie závraty
  • sucho v ústach
  • vyšší tep
  • nespavosť
  • slabšia úzkosť
  • slabšia paranoja
  • červené oči

Čo sa týka účinkov pri krátkodobom užívaní, tak sa môže očakávať dočasná a zároveň i mierna zmena vedomia, slabšia eufóriu alebo silnejší fyzický relax celého tela. Jednoducho povedané, ide o niečo veľmi podobné stavu, ktorému sa hovorí HIGH. Účinky HHC na ľudské telo sú aj v tomto prípade ovplyvňované viacerými dôležitými faktormi, ako je napríklad skonzumované množstvo, kvalita účinnej látky, metabolizmus užívateľa alebo terpénový profil daného produktu. Najlepšie účinky ponúkajú výrobky s vysokou potenciou (High Potency), ktoré už nepotrebujú nadštandardne vysoké koncentrácie HHC, ako je napríklad 90 percent a viac.

Aké verzie HHC existujú?

Existuje ako klasická verzia kanabinoidu HHC, tak aj množstvo jeho derivátov. Medzi tie najznámejšie kúsky konopného priemyslu patrí HHC O alebo HHC P, pričom oba vynikajú citeľnejšími i intenzívnejšími účinkami na ľudské telo. V praxi to znamená, že konopný produkt v jednom alebo druhom prípade ponúka silnejší aj dlhšie trvajúci efekt. Sila verzie s písmenom O môže dosahovať dvojnásobok sily klasiky, zatiaľ čo sila verzie s písmenom P vie byť až 20 násobne citeľnejšia.

Molekuly 9R 9S a ich pomer

Niektorí výrobcovia HHC produktov uvádzajú okrem iného i takzvaný pomer medzi molekulou 9R a molekulou 9S. Potenciálni zákazníci sa tak potom vedia lepšie zorientovať v tom, čo daný výrobok, ako je napríklad vape pen alebo cartridge, ponúka. Pomer molekúl účinnej látky totiž hovorí o dostupnej potencii, čiže sile kanabinoidu. Pre čo najlepšiu efektivitu, a teda aj kvalitu (tú ale rovnako ovplyvňuje i čistota napríklad takého destilátu), je často využívaný pomer 1:1,