Psychoaktívne účinné látky THC Delta 8 a Delta 10 ovládli americký konopný priemysel, ktorý v USA momentálne zažíva renesanciu. Miestni odborníci sa však obávajú rozsiahleho negatívneho dopadu na spoločnosť aj zdravie užívateľa týchto dvoch syntetických a ešte stále pomerne neznámych kanabinoidov. Americká vláda dodnes nevytvorila žiadnu komplexnú legislatívu, ktorá by výrobcom jasne hovorila, že čo môžu a čo nemôžu uvádzať na miestny spotrebiteľský trh. V obchodoch a e-shopoch bolo preto množstvo nekvalitných a zle účinkujúcich produktov, ktoré iba kazili reputáciu látky Delta 8.

THC Delta 8 a Delta 10 ovládli USA
THC Delta 8 a Delta 10 ovládli USA

Čo je Delta 8 THC?

Delta 8 THC je syntetická účinná látka, ktorú možno nazývať kanabinoid so psychoaktívnymi účinkami. Syntetická preto, lebo sa v rastline konope prirodzene nevyskytuje, takže ju treba vyrábať prostredníctvom premeny chemickej štruktúry dobre dostupnej látky CBD (Kanabidiol). Tak sa výrobcovia produktov dostanú k určitej obdobe látky THC Delta 9, ktorá sa prirodzene nachádza v marihuane. A to bez toho, aby sa v mnohých krajinách po celom svete dostali do konfliktu s miestnymi zákonmi. Mnohé legislatívy niečo také ako Delta 8 alebo Delta 10 THC totiž vôbec nepoznajú.

Aké má látka Delta 8 účinky?

Ako už napovedá samotný názov látky, THC Delta 8 ponúka veľmi podobné účinky ako Delta 9 priamo z marihuany. Preto je medzi fanúšikmi kontroverznej rastliny konope tak populárna. Najmä, čo sa týka spotrebiteľského správania v USA, kde ju obľubujú v elektronických cigaretách, ktorým sa hovorí aj vape pen. Treba však myslieť na to, že i v tomto prípade ide o návykovú látku so psychoaktívnymi účinkami, ktorá pri dlhodobom užívaní vytvára citeľnú eufóriu.

Ako vzniká Delta 8?

Ako už bolo spomenuté, účinná látka THC Delta 8 nie je prirodzenou súčasťou chemickej štruktúry rastliny konope. Preto ju mnohé weed značky získavajú premenou chemickej štruktúry CBD. Netreba preto žiadnu konopnú farmu, ani nič podobné, len dobre vybavené laboratórium s odborníkmi a veľa konopného extraktu s kanabinoidom Kanabidiol, ktorá poslúži ako vstupný materiál. Ide o relatívne jednoduchý výrobný proces, vďaka čomu sú Delta 8 produkty pomerne cenovo dostupné. Najmä však vtedy, ak ich porovnávame s legálnym THC weedom v USA, ktorý má veľa percent. Čím vyššie grády sú v takom prípade k dispozícii, tým väčšia spotrebná daň.

Na spotrebiteľských trhoch v USA si možno zaobstarať Delta 8 THC vape pen aj THC Delta 8 gummies, kde sú rôzne množstva účinných látok so psychoaktívnymi účinkami. Čo sa týka našej malej konzervatívnej krajiny, tak Slovensko podobné variácie THC zakazuje (vrátane HHC) na legislatívnej úrovni. Preto sa k ním u nás nedá dostať bez toho, aby došlo k porušovaniu zákonov.

Čo je Delta 10?

THC Delta 10 možno označiť za súrodenca syntetického kanabinoidu Delta 8 THC, ktorý prichádza na svet tým istým spôsobom. Rozdielna čísla znamenajú, že síce došlo ku nejakej tej zmene v chémii, no nejde o nič veľké. Preto možno povedať, že Delta 10 má veľmi podobnú chemickú štruktúru ako Delta 8 THC aj ako Delta 9 THC z marihuany. V praxi sa medzi sebou líšia iba v niekoľkých drobnostiach, ktoré si bežný užívateľ takmer vôbec nevšimne.