Ako dlho ostáva THC v tele, respektíve v ľudskom organizme? Drží sa marihuana v slinách kratšie ako THC v moči, krvi alebo vo vlasoch? Je možné obísť test na drogy, resp. THC v ľudskom tele? Ak aj vy hľadáte odveď na tieto zákerné otázky, tak ste na správnom mieste, pretože sme si v tomto článku pripravili stručný prehľad odpovedí, vďaka ktorým budete ako tak v obraze.

V skratke možno povedať, že to, ako dlho zostanú pozostatky psychoaktívneho kanabinoidu v krvnom obehu a slinách, závisí od viacerých faktorov, ako je frekvencia či spôsob užívania, množstvo alebo sila marihuany. Chronický, čiže pravidelný húlič bonga (fono) sa preto bude THC zbavovať podstatne dlhšie ako taký rekreačný húlič, ktorý si dá raz za dva týždne pár pukov z jointa alebo malej sklenky.

Ako dlho zostáva THC v tele?
Ako dlho zostáva THC v tele? Odpoveď aj v tomto prípade závisí od viacerých podstatných faktorov

Ako dlho vydrží THC v tele?

Ako dlho teda zostáva marihuana s THC v organizme? Odpoveď sa tu delí na štyri základné časti, ktoré súvisia so slinami, močom, krvou aj vlasmi. Jednoducho povedané, čo telesná tekutina alebo časť ľudského tela, to iná doba. V prípade slín a krvi hovoríme o 12 až 24 hodinách, zatiaľ čo v prípade moču a vlasov o dobe, ktorá môže trvať od 30 až do 90 dní. Samozrejme, aj v tomto prípade treba brať do úvahy metabolizmus dotyčného alebo to, ako často alebo ako veľa konzumuje weed s THC, ktorý môže mať rôznu kvalitu – poznáme OUTDOOR, GREEN HOUSE, INDOOR aj HYDRO marihuanu. A to vrátane ozrutného množstva rôznych strainov s rôznym terpénovým profilom.

THC sa absorbuje do rôznych telesných tkanív a orgánov (napr. mozog, srdce a tuk) alebo sa metabolizuje v pečeni na 11-hydroxy-THC a karboxy-THC (metabolity). Asi 65 % kanabisu sa vylučuje stolicou a 20 % opúšťa telo močom. Zvyšok sa ukladá v tele. Postupom času sa THC, ktoré je uložené v telesných tkanivách, uvoľňuje späť do krvného obehu, kde je nakoniec metabolizované v pečeni. U chronických užívateľov marihuany sa THC hromadí v tukových tkanivách rýchlejšie, než sa môže eliminovať, takže THC sa môže tiež prejaviť na drogovom teste mnoho dní alebo dokonca týždňov po tom, čo ho jednotlivec užije.

americanaddictioncenters.org
Marihuana v organizme
Marihuana v organizme môže vydržať až niekoľko mesiacov – drží sa v slinách, v moči, v krvi aj vo vlasoch

THC v slinách – ako dlho zostáva?

Ako dlho ostáva THC v slinách? Pokiaľ by sme ich mali porovnávať s krvou, močom alebo vlasmi, tak marihuana najkratšie zostáva práve v slinách užívateľa marihuany. Podľa čísiel od odborníkov hovoríme o dobe, ktorá sa pohybuje len do 12 hodín.

THC v moči – ako dlho zostáva?

Čo sa týka pomeru vylučovania THC, tak moču prislúcha 20 percent, zatiaľ čo stolici až cez 60 percent. Ak by sme však hovorili o dobe, počas ktorej sa marihuana drží v moči, tak tá môže trvať do 24 hodín. Je teda až dvojnásobne dlhšia ako v prípade slín.

THC v krvi – ako dlho zostáva?

Čo sa týka krvi, tak v nej sa THC môže držať až 30 dní. Samozrejme, existujú prípady, kedy sa vylúči skôr, no pri chronickom užívaní silnej marihuany to potrvá aj jeden celý mesiac. Pri extrémoch, ako je napríklad Snoop Dogg, možno i podstatne dlhšie.

THC vo vlasoch – ako dlho zostáva?

Najnebezpečnejšie zo všetkého sú vlasy, pretože v nich sa THC drží až niekoľko mesiacov. Odborníci síce hovoria do 90 dní, no ak má niekto naozaj že dlhé vlasy, tak so sebou nesie aj množstvo dôkazov o tom, čo dobré konzumoval počas uplynulého pol až jedného roka.

Dá sa zbaviť THC v organizme?

Dá sa nejaký spôsobom zbaviť THC marihuany v ľudskom organizme? Okrem mágie sú k dispozícii napríklad produkty alebo bylinky na podporu detoxu, čiže čistenia organizmu od intoxikačných látok z cigariet, pitia alkoholu alebo fajčenia trávy. Najviac práce robí však práve náš organizmus, takže najmä od šikovnosti metabolizmu závisí to, ako dlho pobudne THC v ľudskom tele užívateľa marihuany.

Ako prejsť testom na marihuanu?

Je možné obísť test na drogy, resp. THC v ľudskom tele? V tomto prípade pomôže asi už len tá mágia, pretože neexistuje žiadny známy spôsob, ako oklamať niektorý z testov na drogy v organizme. Jedine, že by bol zle vyrobený alebo zle kalibrovaný. Samozrejme, existujú šarlatáni, ktorí ponúkajú nejaké tie zázračné prípravky, no čo sa týka reality, tak je viac ako nepravdepodobné, že by disponovali citeľnou efektivitou.