Aké účinky má nebezpečná kombinácia alkohol marihuana? V praxi to v podstate funguje tak, že sa jednotlivé účinky oboch substancií vzájomne podporujú, čo inými slovami znamená, že porastie ich sila. Ak je teda niekto veľmi opitý a dá si napríklad takého jointa, tak môže čakať, že bude nielen viac opitý, ale aj podstatne viac high, ako keby si dá iba ručne robenú konopnú cigaretu so psychoaktívnou látkou THC. Jednoducho povedané, oba účinky sa pri kombinácii alkoholu s marihuanou násobia. Preto nie je žiadny veľký problém prekročiť limit (tzv. bad trip), po ktorom zväčša príde niekoľkohodinové nevoľno aj zvracanie. A to najmä vtedy, ak dotyčný nemá skúsenosti s etanolom ani s THC.

Aká je kombinácia Alkohol Marihuana?
Aká je kombinácia Alkohol Marihuana? Nejde o nič dobré. A to najmä vtedy, ak je dotyčný bez skúsenosti so spomenutými návykovými substanciami

Je Alkohol Marihuana dobrý nápad?

Ako už bolo spomenuté, kombo alkohol marihuana možno označiť aj za potenciálne nebezpečné. A to preto, lebo jedna substancia násobí účinky tej druhej a naopak. Je to taký kolotoč, ktorý sa môže roztočiť až tak, že to užívateľ kombinácie etanolu s THC jednoducho neustojí. Všetko závisí od toho, koľko toho dotyčný vypil alebo vyfajčil. Pokiaľ to nebolo len pár pív, ale hneď niekoľko panákov, tak už po jednom jointe môže prísť takzvaná apokalypsa. Kombinovať alkohol s marihuanou nie je teda vôbec dobrý nápad. Rozhodne nie pre toho, kto si o tom číta na internete. Dlhodobé kombinovanie substancií môže okrem iného vytvoriť silnú závislosť vrátane poškodenia chemickej štruktúry ľudského mozgu, ktorá ovplyvní psychickú rovnováhu užívateľa.

Kombinované užívanie alkoholu a kanabisu sa v posledných rokoch medzi určitými vekovými skupinami zvýšilo, pričom je dobre známe, že jednotlivci, ktorí užívajú alkohol aj kanabis (najmä ak užívajú oboje súčasne), sú vystavení zvýšenému riziku škôd súvisiacich s látkami ako jednotlivci, ktorí používajú iba jednu látku. Oveľa menej pozornosti sa venovalo vzorcom, prediktorom a psychologickým procesom spojeným so spoločným užívaním alkoholu a kanabisu, ktoré môžu slúžiť ako základ pre programovanie prevencie a intervencie.

American Psychology Association
Alkohol s THC rozhodne nie je dobrý nápad
Alkohol s THC rozhodne nie je dobrý nápad. Šarapatu dokáže narobiť aj pár na prvý pohľad neškodne vyzerajúcich pív

ETANOL s THC násobí účinky

Pri kombinácii etanolu s THC v tele dochádza k potenciálne nebezpečnej chemickej interakcii, ktorá takpovediac násobí účinky oboch substancií. Človek, ktorý vypil dve pivá a dal jedného jointa, nadobudne pocit, že nevypil dve, ale štyri čapované. Niečo podobné pritom platí i o tvrdom alkohole. Vtedy však môže dôjsť k spomenutému prekročeniu limitu podstatne skôr, nakoľko ide o podstatne vyššiu koncentráciu návykového etanolu. Niečo podobné pritom tvrdia aj odborníci vo svojich vedeckých prácach. Nižšie je úryvok jednej z nich.

Keď subjekty konzumovali etanol, rýchlejšie pocítili účinky marihuany, hlásili viac epizód eufórie a mali vyššie hladiny THC v plazme, ako keď konzumovali placebo etanol. Tieto údaje naznačujú, že etanol môže zvýšiť absorpciu THC, čo vedie k zvýšeniu pozitívnych subjektívnych náladových účinkov fajčenej marihuany a prispieva k popularite tejto kombinácie substancií.

National Library of Medicine

Aké má alkohol účinky?

THC má psychoaktívne aj euforické účinky, zatiaľ čo etanol predovšetkým povzbudzuje a paralyzuje nervovú sústavu. Jednoducho povedané, alkohol ponúka tak trošku odlišne účinky ako marihuana. Kombináciou síce vznikne hybrid medzi jednou aj druhou substanciou, no tak či tak bude prevládať účinok tej látky, ktorej je v tele viac. Viac alkoholu teda v praxi znamená väčšiu dezorientáciu aj väčšiu stratu kontroly nad motorickými a kognitívnymi funkciami ľudského tela. Dlhodobé užívanie etanolu navyše mení chemické usporiadanie mozgu, čo postupom času vyústi do výraznej zmeny správania dotyčného, pričom môžu prísť psychické problémy, ako je depresia alebo úzkosť. A to najmä vtedy, ak je v tele málo návykovej látky.