V Českej republike začal platiť zákaz HHC. Čo to znamená? Českí výrobcovia a predajcovia nesmú po novom predávať príslušné produkty širokej verejnosti. V podstate nikomu. Keďže táto kontroverzná polo-syntetická látka pribudla na zozname omamných a psychotropných látok, nesmie sa s ňou robiť vôbec nič. Preto nie je žiadnym prekvapením, že si miestny konopný priemysel našiel aspoň dočasné riešenie – alternatívnu účinnú látku (kanabinoid) s názvom HHCP, ktorá nie je zakázaná. Teda aspoň zatiaľ nie.

v cesku plati zakaz
V Česku začal platiť zákaz HHC

Česko zakázalo HHC

Český zákaz HHC prišiel z ničoho nič. Samozrejme, predchádzalo tomu zopár udalostí (deti, cukríky a podobne), no aj tak by nikoho nenapadlo, že to skončí tak rýchlo. Zaujímavé na tom celom ale je, že ide o dočasný zákaz, ktorý prestane platiť začiatkom budúceho roka 2025. Úrady podľa všetkého potrebujú čas, aby pripravili legislatívu pre plnohodnotnú legalizáciu. O tej sa už dlhšie šepká v príslušných kuloároch. Celé by to malo stáť na špeciálnych licenciách, ktoré si musí daný obchodník zakúpiť. V opačnom prípade nebude môcť látku HHC nakupovať ani predávať.

Čo je HHC?

HHC je jedna z mnohých účinných látok, ktoré sa prirodzene nachádzajú v chemickom zložení rastliny konope. Avšak v tomto prípade hovoríme len o stopovom (možno ešte menšom) množstve. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa vyrába prostredníctvom chemického procesu s názvom hydrogenácia. A to z konopných destilátov, kde je napríklad látka CBD. Ide teda o polo-syntetický kanabinoid z laboratória, ktorý má veľmi podobný chemický vzorec ako THC. Z toho teda možno vydedukovať, že zdieľajú aj spoločné účinky.

Aké má látka účinky?

Ako už bolo spomenuté, HHC má na základe podobných vzorcov účinky podobné účinkom taktiež zakázanej látky THC Delta 9. Sú teda predovšetkým psychoaktívne, čo inými slovami znamená dočasnú zmenu vedomia dotyčného, ktorého može okrem iného prekvapiť i paranoja. Výnimkou nie sú však ani halucinácie, úzkosti alebo slabšia eufória. Podstatné je ale najmä to, že aj v tomto prípade hovoríme o návykovej účinnej látke.