THC-V (Tetrahydrokanabivarín) je jedným z relatívne nových kanabinoidov, ktoré zaplavili spotrebiteľský trh. A aj keď nesie názov podobný názvu zakázanej účinnej látky THC, ich účinky sú v praxi značne odlišné. Nehovoríme tu teda o klasickej marihuane, ale o látke, ktorá môže pomôcť pri viacerých problémoch. Aj to je jeden z dôvodov, prečo si ju začali osvojovať viaceré kanabis značky bez psychoaktívnych produktov. Čo všetko teda o nej vieme?

thc v
THC V obsahuje aj konope, no len vo veľmi malom množstve (FOTO pexes.com)

Kanabinoid THC-V a účinky

Kanabinoid THCV možno podľa dostupných informácií zaradiť medzi jemne stimulúce kanabinoidy z konope, kde patrí ako CBD (Kanabidiol), tak aj CBG (Kanabigerol) alebo CBN (Kanabinol). Nejde o nič, čo by sa dalo prirovnať ku THC alebo HHC. A naznačujú to i samotné účinky. Zatiaľ, čo THC zvyšuje chuť do jedla, THC V ho pre zmenu znižuje. Teda aspoň to tvrdia viaceré štúdie na zvieratách, ktoré sú v týchto dňoch k dispozícii.

Zdá sa, že tetrahydrokanabivarín ovplyvňuje určité nervové bunky v mozgu. Tieto účinky môžu pomôcť znížiť záchvaty, regulovať emocionálne reakcie na jedlo a znížiť túžbu po návykových látkach.

WebMD

Medzi potenciálne účinky taktiež patrí aj schopnosť redukovať crawling, čiže chuť na rôzne návykové látky, ako je napríklad nikotín. Rovnako sa ale hovorí i o redukcii záchvatov, redukcii akné, psychóze alebo o bolestiach rôzneho typu.