Falošná e cigareta dnes striehne na takmer každom jednom rohu. Čo to znamená? Čoraz hustejší spotrebiteľský trh s vape vytvára tak silné konkurenčné prostredie, že v ňom postupom času pribúda čoraz viac falošných elektronických cigariet na jedno použitie. Jednoducho povedané, v tak ozrutnom množstve jednorazových vape produktov, aké máme v týchto dňoch k dispozícii nielen na slovenskom trhu, je čoraz ťažšie odhaliť falošné jednorazové cigarety. Najmä, ak hovoríme o neskúsených používateľoch, ktorí by mali pomerne veľký problém rozpoznať originál od prípadného fejku. Ako sa mu teda vyhnúť? Na čo všetko si treba dávať pri výbere e cigarety pozor?

Falošná e cigareta Weed Blog
Falošná e cigareta neobsahuje špeciálnu nálepku priamo od výrobcu vape

Falošná e cigareta má nielen zlú chuť

Falošné elektronické cigarety spája hneď niekoľko dobre badateľných rozdielov. Ostrieľanejší používateľ jednorazových vape produktov si totiž bez akýchkoľvek pochýb skôr či neskôr všimne, že fejk nevytvára tak chutnú ani hustú vodnú paru. To inými slovami znamená, že výrobca falošnej cigarety nepoužíva ako originálny e liquid, čiže tekutú náplň s nikotínom alebo bez, tak ani originálnu vape technológiu. Preto jeho produkt nedisponuje tak vysokou úrovňou kvality, akou disponuje originálna e cigareta od pôvodného výrobcu, respektíve pôvodnej značky.

Falošná e cigareta má taktiež v drvivej väčšine prípadov odlišné balenie vrátane mierne odlišného dizajnu. Mierne preto, lebo sa podvodníci snažia za všetkých okolností dosiahnuť čo najpresnejšiu zhodu s originálom. Niektorým to ide celkom fajn, iným zase takmer vôbec. Okrem chute alebo pary je teda možné pozerať aj na fyzické prevedenie elektronickej cigarety a jeho drobné detaily, ako je napríklad logo alebo kvalita tlače. Veľké mená z vape priemyslu ako HQD alebo ELF BAR používajú drahšiu tlač, čo je potom vidieť na celkovej kvalite balenia.

Ako sa vyhnúť falošnej vape cigarete?

Ako sa dá vyhnúť kúpe falošnej vape cigarety? Odpoveď je síce pomerne jednoduchá, no čo sa týka realizácie v praxi, tak to už môže byť pre neskúseného vapera pomerne veľký problém. V prvom rade si treba všímať vyššie spomenuté detaily, ako je napríklad kvalita chute, hustota pary alebo prevedenie samotného balenia produktu. Pokiaľ si však nie je niekto náhodou istý, tak môže priamo na krabičke hľadať špeciálnu nálepku malých rozmerov, na ktorej je príležitosť vidieť meniace sa obrázky, farby alebo tvary. Ak si ju niekto nevie predstaviť, tak jednu z nich nájdete i na fotografii nižšie. Falošná cigareta ju buď nemá vôbec, alebo ju má, avšak v neoriginálnej podobe.

Ako overiť falošnú vape cigaretu? weed blog sk
Ako overiť falošnú vape cigaretu? Jednou z najrýchlejších možností je použiť prítomnú nálepku s QR kódom. Falošná cigareta ju buď nemá, alebo ju má vo veľmi zlej kvalite

Overenie elektronickej cigarety

Ako je príležitosť vidieť, nálepka priamo od originálneho výrobcu obsahuje okrem iného hlavnú web stránku vrátane funkčného QR kódu, ktorý stačí naskenovať prostredníctvom mobilného telefónu – smartfónu. Samozrejme, existuje i také prípady, kedy sa podvodníci snažia napodobniť aj samotnú overovaciu nálepku. Preto sa odporúča pri rozpoznávaní originálu pozerať na detaily jej fyzického prevedenia, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou nebudú meniť vzhľad ani farby. Jednoducho povedané, vyzerajú veľmi jednoducho. Až tak jednoducho, že by ich bolo možné v takej istej podobe vytlačiť na domácej tlačiarni, vďaka čomu potom vznikne falošná cigareta.

Na ktoré vape značky dávať pozor?

HQD alebo ELF BAR. Keďže obe spomenuté vape značky patria na samotný vrchol priemyslu s jednorazovými cigaretami, patri i medzi najfalšovanejšie kúsky. Falošna e cigareta, či už jedného alebo druhého výrobcu jednorazoviek, ani zďaleka nechutí tak dobre, ako chutí originálna cigareta od originálneho výrobcu, pričom niečo podobné platí aj o samotnej hustote pary. Pozor si ale treba dávať i na prevedenie balenia a jeho dizajnu, ktorému môžu pri falošnom vape chýbať viaceré dôležité detaily. Niektoré napodobneniny cigariet sú dokonca až tak zlé, že nesú značne odlišné logo značky alebo neobsahujú ani falošnú nálepku na kontrolu pravosti. Tá je už dnes pri známych výrobcoch a ich medzinárodne predávaných vape produktoch takpovediac samozrejmosťou.