Číslo 420 znamená pre takzvanú kanabis kultúru niečo ako 24. december pre katolíkov. Aký má teda táto záhadná šifra význam alebo preklad? Ide o slang, ktorým sa v odborných kruhoch označuje konzumácia marihuany a weedu ako takého. 420 je v podstate označenie pre konkrétny čas – 4 hodiny a 20 minút. V tento magický moment, ktorý príde dvakrát za deň (ráno a večer), si zvyknú fanúšikovia kontroverznej rastliny konope zapáliť joint, použiť bongo alebo naštartovať vaporizér na konopné kvety. Rovnako však možno hovoriť aj o označení pre deň 20. 4., ktorý konopná kultúra považuje za medzinárodný deň marihuany. Koho také niečo ale napadlo? A čo ho k tomu vôbec viedlo?

Aký má číslo 420 význam?
Aký má číslo 420 význam?

Aký má číslo 420 význam?

Význam magického čísla 420 tkvie v čase aj dátume, ktorý prislúcha k takzvanému medzinárodnému dňu kanabisu (marihuany, weedu). Mnohí výrobcovia, pestovatelia a mnohé značky si navyše zvykli dňa 20. 4. rozdávať obrovské zľavy napríklad na ich CBD weed. Ak je pre zmenu reč o čase, tak ide o označenie pre 4 hodiny a 20 minút, kedy si užívatelia konope zvyknú navariť jedno chladené alebo zrolovať a zapáliť takzvaného jointa. Jednoducho povedané, zvyknú si dať účinné látky z rastliny konope.

V roku 1971 päť študentov zo strednej školy v San Rafael v Kalifornii použilo výraz „4:20“ v súvislosti s plánom pátrať po opustenej úrode kanabisu na základe mapy, ktorú vytvoril jej pestovateľ. Piati študenti – Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz a Mark Gravich sa kvôli realizácii tohto plánu pravidelne stretávali pri soche Louisa Pasteura, ktorá stála na pôde ich strednej školy, a to zakaždým v čase 16:20.

wikipedia.com

Ako je teda príležitosť vidieť na vyššie zverejnenom úryvku textu z Wikipédie, ktorý sa točí okolo takzvanej kanabis kultúry, za výrazom 420 stoji partička stredoškolákov zo Spojených štátov amerických. Ešte v roku 1971 pátrali po opustených konopných poliach, v rámci čoho používali výraz 420, a to preto, lebo sa stretávali v čase 4 hodiny a 20 minút poobede. Išlo o akúsi šifru, ktorá síce vznikla ako nevinná súčasť ich plánu nájsť obrovskú úrodu konope, no postupom čau sa z nej stal medzinárodný symbol zelenej kultúry.

Kanabis kultúra a jej tradície

Aj kanabis kultúra, podobne ako iné kultúry, má svoje tradície, medzi ktoré bez akýchkoľvek pochýb patrí aj 420. Ide o číslo, ktoré dnes spája milovníkov marihuany po celom svete. A keďže ich počet neustále rastie, rastie i popularita či povedomie o takzvanej zelenej kultúre a marihuane ako takej. Preto sa v týchto dňoch začala zelenať celá Severná Amerika. Po Kanade len nedávno prišiel rad aj na USA, ktoré zlegalizovali weed s THC na federálnej úrovni. To inými slovami znamená, že si ho Američania už môžu bez obáv kúpiť a zapáliť v každom jednom americkom štáte.