Mladí Američania majú na konte vyššiu mieru užívania marihuany. Ak by sme najnovšie čísla porovnali s rokom 2016, tak v priebehu piatich rokov pribudli až 3 percentá denných užívateľov psychoaktívnej a návykovej látky THC. Vyplýva to z nedávno publikovanej panelovej štúdie, za ktorou stojí financovanie americkej vládnej agentúry s názvom National Institute on Drug Abuse. Nejde tu teda o žiadny zdrap papieru, ale poriadnu kôpku cenných dát, ktoré nám poskytujú jedinečný pohľad na to, ako sa postupom času menia návyky mladých ľudí z USA. A nielen ich. Keďže americká kultúra ovplyvňuje mnoho ďalších po celom svete, podobný trend možno očakávať aj v iných, obdobne liberálnych krajinách.

Mladí Američania húlia čoraz viac ŠTÚDIA
Mladí Američania húlia čoraz viac ŠTÚDIA

Monitoring the Future (MTF) je prebiehajúci výskumný program realizovaný na Inštitúte pre sociálny výskum Michiganskej univerzity. Prebieha už od roku 1975. Panelová štúdia má momentálne viac ako 108 000 respondentov, pričom každý rok sa prieskumu zúčastnilo približne 28 500 ľudí vrátane mladých dospelých vo veku 19 až 30 rokov a dospelých vo veku 35 až 60 rokov. Aktuálna správa je najnovšia zo série publikácií z roku 1986, ktoré sa každoročne aktualizujú.

MTF Panel Study Design 2022

V panelovej štúdii sú medziročne porovnávané tri rôzne časové periódy, a to denná, 30 dňová a až ročná. Komplexný výskumný program prebieha už od roku 1975, vďaka čomu možno porovnávať veľmi podobné dáta s veľkým časovým rozpätím. Čo zaujímavé sme sa teda z tohtoročného vydania niekoľko dekád trvajúcej štúdie dozvedeli? Hovorí sa v ňom síce aj o iných návykových substanciách, ako je napríklad alkohol alebo nikotín, no my sa v tomto článku zameriame na takzvanú marihuanu. Ako sú teda na tom mladí Američania s weedom?

Američania húlia trávu čoraz viac, vyplýva zo štúdie
Američania húlia trávu čoraz viac, vyplýva zo štúdie

Mladí Američania húlia čoraz viac

Z tohtoročného vydania komplexnej panelovej štúdie, za ktorou stojí americká agentúra National Institute on Drug Abuse, vyplýva, že si marihuanu počas roka 2021 dalo až 42,6 percenta (viď graf vyššie) opýtaných Američanov vo veku od 19 do 30 rokov. Pri 30 dňovej časovej perióde, čiže si zahúlia aspoň raz za mesiac, toto číslo dosiahlo 29 percent opýtaných, pričom pri dennej perióde necelých 11 percent. Nejde však o žiadnu útechu, nakoľko denná časová perióda (čiže denné húlenie) behom uplynulých piatich rokov porástla o slušné 3 percentá. To inými slovami znamená, že od roku 2016 pribudli zhruba 3 percentá mladých Američanov, ktorí si v priebehu 30 dní doprajú zopár pukov z minimálne 20 jointov.

V roku 2021 užívanie marihuany medzi mladými dospelými dosiahlo najvyššiu úroveň, aká bola kedy zaznamenaná od roku 1988. Išlo o ročnú a mesačnú časovú periódu. Nie je preto žiadnym veľkým prekvapením, že sa právny stav marihuany na štátnej úrovni vrátane toho, ako sa o nej hovorí v literatúre a spoločnosti ako takej, mení. Termín marihuana sa čoraz viac nahrádza pojmom konope.

MTF Panel Study Design 2022

Rovnako treba poznamenať, že opäť trošku porástla popularita vapovania marihuany, čiže THC. Nejde tu však o nič nové, pretože vaping naberá na popularite každým jedným dňom. A je pritom úplne jedno, či sa bavíme o kanabinoidoch z konope alebo veľmi populárnom nikotíne. Vape je jednoducho povedané budúcnosť v každom jednom príbuznom priemysle, nakoľko predstavuje bezpečnejšiu alternatívu fajčenia klasických cigariet alebo cigariet z konope.