Čo je kief? Aké má skaf využitie? Ide o malé, vysoko koncentrované čiastočky z povrchu konopných kvetov, ktoré môžu, ale aj nemusia mať psychoaktívne účinky. Všetko závisí od toho, či tu hovoríme o CBD konope alebo marihuane s THC. Konopný peľ má však v oboch prípadoch identickú podobu, takže je na nerozoznanie. A to aj vtedy, ak by bola reč o aróme – vôni – alebo koncentrácii účinných látok, ako je CBD.

kief skaf
Čo je kief alebo aj skaf? Jednoducho povedané – ide o konopný peľ (FOTO pexels.com)

Kief (skaf) je konopný peľ

Kief je skaf a ten je zase konopný peľ. Všetky tri výrazy sú preto jedno a to isté. Za tvorbou peľových čiastočiek stoja predovšetkým trichómy – prírodne elektrárne na kanabinoidy. Tie sa nachádzajú najmä na povrchu konopných kvetov, ktorým dávajú lepkavú, aromatickú formu. Najviac peľu však vzniká pri suchých, nie vlhkých šiškách, čo je vidieť aj pri drvení sušiny.

Niektoré komplexnejšie drvičky majú dokonca špeciálnu časť, kde sa zachytáva konopny peľ počas toho, ako sa drví sušina. A to vrátane špeciálnej lopatky na naberanie peľových čiastočiek, ktoré môžu byť využité ako takzvané dochucovadlo jointov alebo bong.