Kratom, alebo aj Mitragyna Speciosa, je vyhľadávaná rastlina z juhovýchodnej Ázie, ktorá má účinky podobné kombinácii alkoholu, syntetických stimulatov a marihuany. Výsledný efekt užitia závisí od viacerých faktorov ako napríklad typ, druh alebo skonzumované množstvo Kratomu. Kvôli jeho účinkom, ktoré menia vedomie užívateľa a vytvárajú slabšiu eufóriu, je v mnohých krajinách vrátane nášho Slovenska zakázaný. Pri dlhodobom a frekventovanom užívaní totiž vzniká pomerne silná závislosť, ktorú možno prirovnať k závislosti na alkohole alebo marihuane. Čo sa týka našej skúsenosti z praxe, tak nejde o nič, čo by sme mohli chváliť. Práve naopak, naše skúsenosti nie sú vôbec pozitívne.

Kratom
Kratom sa na spotrebiteľskom trhu objavuje v podobe prášku aj kapsúl (tabliet)

Čo je Kratom? Mitragyna Speciosa

Ako už bolo pomenuté, Kratom je zaužívané označenie pre kontroverznú rastlinu Mitragyna Speciosa z Ázie, ktorá je na Slovensku zakázaná. A to preto, lebo má euforické účinky, ktoré vedia citeľne ovplyvniť myseľ alebo správanie užívateľa. V niektorých krajinách, ako je napríklad Thajsko, Malajzia a Papua-Nová Guinea, sa však používa v rámci takzvanej bylinnej medicíny, a to prinajmenšom od devätnásteho storočia. Názor na Kratom preto vo veľkej miere závisí aj od toho, o akej krajine je reč. Niekde ho považujú za nebezpečnú drogu, inde ho pre zmenu využívajú ako takzvaný prírodný liek. Na Slovensku je napríklad medzi zakázanými látkami, no v susednom Česku sa veselo predáva aj konzumuje.

Mitragyna speciosa produkuje množstvo zlúčenín s farmaceutickými vlastnosťami vrátane produkcie bioaktívnych monoterpénindolových a oxindolových alkaloidov. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a tradične sa používala na boj proti únave, na liečbu bolesti, ako relaxant a ako stimulant.

National Library of Medicine

Aké má rastlina Kratom účinky?

Rastlina Kratom má pomerne zaujímavé účinky, ktoré závisia od toho, aké množstvo a aký typ či druh dotyčný skonzumuje. To inými slovami znamená, že ak užívateľ skonzumuje menšie množstvo, tak môže očakávať účinky podobné známym stimulantom, ktoré ho poriadne nabudia. Preto ho v poslednom čase vyhľadáva čoraz viac vrcholových manažérov z veľkých firiem, kde je hektické, stresujúce pracovné prostredie. Pri väčších množstvách sa pre zmenu dostavia takzvané sedatívne až narkotické účinky, ktoré pripomínajú užívanie nebezpečných opiátov. Na účinky ale vplýva aj to, o aký druh Kratomu ide. Nakoľko existuje viacero rôznych typov, tak je k dispozícii aj viacero mierne odlišných efektov.

M. speciosa sa v posledných rokoch objavila ako bylinný liek na liečbu nielen bolesti, ale aj na zmiernenie symptómov spojených s odvykaním od opiátov, ako aj s použitím ako psychostimulant. Rastlina vykazuje reakcie závislé od dávky, pričom nízke dávky poskytujú stimulačné účinky podobné kokaínu a amfetamínom, zatiaľ čo vysoké dávky vedú k sedatívnym a narkotickým účinkom.

National Library of Medicine
Aké má Kratom účinky?
Aké má Kratom účinky? Všetko závisí od druhu či skonzumovaného množstva rastliny

Negatívne (vedľajšie) účinky Kratomu

Tropický strom z rodiny kávovníkov, Kratom, má množstvo negatívnych účinkov, o čom nás presvedčili aj naše vlastne skúsenosti. Konzumácia značne ovplyvňuje myseľ aj podvedomie užívateľa, čo sa môže prejaviť vo viditeľnej zmene správania. Ak je navyše dotyčný negatívne naladený, tak príde aj viac negatívnych účinkov. Pri väčšom množstve sa navyše objavia vedľajšie účinky v podobe zvracania alebo bolestí brucha, a to vrátane efektu užívania, ktorý pripomína sedatívne účinky opiátov. Rovnako sa môže na ďalší deň dostaviť takzvaná opica, na akú sme zvyknutí pri konzumácii alkoholu.

Kratom skúsenosti

Kratom nás aj vďaka našej vlastnej skúsenosti presvedčil o tom, že nejde o substanciu, ktorá by bola vhodná pre širokú verejnosť. A to ani od 18 rokov. Je to jednoducho niečo, čo možno prirovnávať ku kombinácii tvrdých drog a alkoholu. Ide o dosť špecifickú rastlinu, na akú sa nepodobá nič, čo osobne poznáme. Pokiaľ sa teda chcete vyhnúť zlým skúsenostiam, tak túto srandu rozhodne neodporúčame.

Kratom na Slovensku

Podobne ako látka HHC, aj Kratom je na Slovensku zaradený medzi takzvanými zakázanými látkami, kde bol donedávna i kanabinoid CBD (Kanabidiol) z rastliny konope. Rastlina z Ázie má silné účinky, ktoré vytvárajú eufóriu a menia vedomie užívateľa podobne, ako to robí napríklad marihuana s THC. Avšak v citeľne silnejšom prevedení. Z nášho uhla pohľadu je teda dobré, že ju Slovensko považuje za niečo nebezpečné. V nesprávnych rukách môže totiž priniesť viac škody ako úžitku. Najmä, čo sa týka závislosti z dlhodobého a frekventovaného užívania.