Co si vypěstujete, to si i spotřebujte. Proto si každý bude moci vypěstovat pár kytek. Príspevok na Facebooku, za ktorým nestojí nikto iný ako českí PIRÁTI, dáva takpovediac najavo, že sa v susednom Česku pomaličky, ale isto schyľuje k niečomu obrovskému. Až k tak obrovskému, že sa z Česka zrejme stane ďalšia Malta. Len po nedávnom zdvihnutí limitu stopového množstva THC až do 1 percenta je totiž na pláne plnohodnotná legalizácia marihuany, ktorá umožní ako domáce pestovanie, tak aj otváranie takzvaných THC predajní. To inými slovami znamená úplne legálny nákup lepkavých, voňavých a plne funkčných konopných šišiek s pečiatkou kvality od kvalifikovaných odborníkov. Čo viac si priať?

PIRÁTI
PIRÁTI

PIRÁTI chcú v Česku zlegalizovať marihuanu

Legalizácia marihuany v Česku naberá reálne kontúry. A to bez akejkoľvek štipky srandy. Z len nedávno publikovaného statusu na sociálnej sieti Facebook vyplýva, že to česká Pirátska Strana so svojím ambicióznym sľubom myslí smrteľne vážne. Píše sa v ňom napríklad aj o tom, ako by vyzeralo pestovanie či nakupovanie legálnej marihuany (weedu) pre vlastnú spotrebu. Okrem prísnej kontroly veku padla ale zmienka i o takzvaných kvalitároch, ktorí budú akousi zárukou toho, že si zákazník skutočne zaobstará to, čo si aj chcel zaobstarať. Inými slovami, na pultoch obchodov nebudú žiadne fake strainy ani nič podobné, len poctivo vypestované originálne odrody od skúsených farmárov a poctivých kanabis značiek.

Pokud není botanika vaše hobby (ale měla by, je to supr na nervy), pak si budete moct konopí koupit ve specializované prodejně, kde to na rozdíl od pouličního dealera neprodají dětem. Podobně jako v Americe budou na produkty dohlížet kvalitáři, abyste věděli, že opravdu kupujete to, za co jste zaplatili. Tedy že máte svůj oblíbený Haze či Blueberry, ne nějakou kopřivu hnojenou olovem od Tondy z Jeseníku.

Česká Pirátska Strana na Facebooku
Českí PIRÁTI chcú zlegalizovať marihuanu
Českí PIRÁTI chcú zlegalizovať marihuanu

Otázne je teraz už len to, kedy sa z ambiciózneho plánu Pirátskej Strany stane realita. O sľube zlegalizovať v Česku trávu bolo počuť už viackrát, no nedávno publikovaný príspevok na Facebooku naznačuje, že to tentokrát neskončí len pri sociálnych sieťach. Ako je príležitosť vidieť na citovanom texte, už to nie je o naháňaní preferencií, ale skôr o nefalšovanej snahe dosiahnuť všeobecne vytýčený cieľ liberálov, ktorým je snaha pomôcť štátnemu rozpočtu a zároveň netrestať ľudí za trošku weedu. Pochopila to ako Kanada, tak aj značná časť Spojených štátov amerických, kde niektoré krajiny zarobili na legalizácii marihuany ozrutný obnos peňazí.

Co je ale nejdůležitější? LE-GA-LI-ZA-CE. ✅ Tedy že nebudete mít problémy se zákonem, když si na zahradě vypěstujete kytku, nebo když si s kamarádem dáte jointa. 🙏

PIRÁTI

Česká Pirátska Strana a jej história

Česká liberálna politická strana začala písať svoju históriu ešte v roku 2009, kedy prebehlo jej oficiálne založenie. Prvým predsedom bol Kamil Horký, dnes ním je Ivan Bartoš. V roku 2012 sa PIRÁTI stali prvou pirátskou politickou stranou na svete, ktorá to dotiahla až do parlamentu. Ako už nepochybne mnohí z vás počuli, Pirátske Strany, ako je aj tá česká, existujú a aktívne fungujú vo viacerých krajinách nielen v Európe. V jednoduchosti možno povedať, že ide o jedno veľké liberálne hnutie s jasne definovanými politickými cieľmi či hodnotami – občianska sloboda, vzájomné zdieľanie informácií, efektívnejšie využívanie moderných technologických vymožeností alebo striktnejšia ochrana osobných údajov. A to vrátane racionálneho prístupu k marihuane.

Skalní liberáli, ktorí to dotiahli až do vlády

Od akvitizmu až do poslaneckej snemovne. Aj tak by sa dala v skratke opísať politická kariéra českej liberálnej strany PIRÁTI, ktorá si v roku 2021 pripísala na konto štyri mandáty. Koalícia s hnutím STAN (až 33 mandátov), ktorej bola súčasťou, v posledných voľbách do snemovne celkovo nadobudla až 15,4 percenta hlasov. Vďaka tomu sa Pirátska Strana stala súčasťou dnešnej českej vlády, čo jej v týchto dňoch otvára dvere k plnohodnotnej legalizácii marihuany s THC. Treba už len dúfať, že s pomerne konzervatívnym návrhom zmeniť súčasnú drogovú politiku krajiny napokon aj uspeje. Ešte totiž stále nie je nič isté.