Aký má veda odborný názor na marihuanu? Čo o kontroverznej rastline konope hovoria výskumy od renomovaných odborníkov? Psychoaktívna látka THC, ktorá predstavuje súčasť weedu, je v týchto dňoch stredobodom pozornosti mnohých výskumov či štúdií. Keďže marihuanu poslednú dobu legalizuje čoraz viac krajín po celom svete, vedci chcú o nej zistiť čo najviac podstatných informácií, vďaka ktorým budú potom vedieť s veľkou presnosťou povedať, aké benefity a riziká sa spájajú s užívaním. Niečo síce vieme už dnes, no stále nemôžeme bez obáv povedať, že konope poznáme od A po Z. Najmä však vtedy, ak je reč o účinkoch THC na ľudské telo a jeho zdravie. Čo teda hovorí aktuálny vedecký pokrok?

Aký má veda názor na marihuanu:
Aký má veda názor na marihuanu s THC? Pokiaľ ide o niečo, čo predpíše lekár, tak nie sú žiadne veľké výhrady. Najmä ak je reč o onkologických pacientoch

Názor na marihuanu (THC)

Názory na marihuanu sú rôzne. Najmä, ak máme na mysli takzvaný verejný názor na marihuanu. Existujú ako ľudia, ktorým rastlina konope absolútne neprekáža, tak aj ľudia, ktorí ju považujú za to najväčšie peklo na tejto planéte. Čo sa pre zmenu týka vedy, tak tá je už so svojím odborným názorom trošku zdržanlivejšia. V poslednej dobe sa však začalo objavovať čoraz viac výskumov, ktoré hovoria najmä o prospechu užívania konope s účinnou látkou CBD (Kanabidiol) alebo látkou CBG (Kanabigerol).

Pri psychoaktívnej látke THC je situácia diametrálne odlišná, pretože už hovoríme o psychoaktívnych účinkoch a eufórii, ktorá je pri frekventovanom a pravidelnom užívaní návyková. Aj napriek tomu je však názor na marihuanu v niektorých prípadoch pozitívny, najmä však vtedy, ak je spájaný s lekárskym predpisom od doktora. Niektorí pacienti majú totiž psychoaktívnu marihuanu predpísanú rovnako ako bežné farmaceutické lieky. Ide, samozrejme, o konope s veľmi vysokou úrovňou kvality, pretože rástla pod neustálym dohľadom vysoko-kvalifikovaných odborníkov.

Vedecký názor na marihuanu

Marihuana je v mnohých pokrokových krajinách, ako je napríklad Nemecko, Česko alebo USA, povolená na takzvaný predpis od lekára. Už len to dáva jasne najavo, že účinky marihuany s THC na ľudské telo môžu byť v niektorých prípadoch považované za benefity, nie za potenciálne nebezpečné riziká. Vedecký názor na marihuanu sa teda líši na základe toho, o akom využití je reč. Pokiaľ by sme hovorili o rekreačnom užívaní marihuany, tak je značne odlišný od názoru, ktorý sa spája s predpisovaním weedu pre onkologických pacientov s obrovskými bolesťami, zlým spánkom alebo so slabou chuťou do jedla.

Lekárska marihuana si vo svete buduje pozitívny obraz aj názor
Názor na marihuanu sa líši, no odborníci sa čoraz viac prikláňajú k využívaniu THC na lekársky predpis

Pokiaľ sa teda jedná o zdravotné problémy veľmi ťažko vyliečiteľných alebo už nevyliečiteľných pacientov, tak odborníci otvárajú marihuane svoju náruč. V opačnom prípade je ich odborný názor skôr negatívny. Nie je sa však ani čomu čudovať. Frekventované užívanie weedu s vysokými percentami THC dokáže nielen podľa viacerých vedeckých prác spôsobiť zdravým ľuďom viac škody ako úžitku. Najmä, čo sa týka dlhodobého a frekventovaného užívania marihuany, kedy môže dôjsť ku vzniku viacerých známych psychických komplikácií, ako je napríklad úzkosť, schizofrénia, depresia (dlhodobo zlá nálada) či až prehnaná paranoja. Prečítajte si BAD TRIP z marihuany.

Riziká marihuany podľa vedy

Najväčšie riziká, ktoré značne ovplyvňujú názor na marihuanu, prináša najmä pravidelné užívanie psychoaktívne látky THC vo veľkých množstvách, na čom sa zhodujú ako mnohé vedecké výskumy, tak aj skúsenosti z praxe. Dlhodobí užívatelia pociťujú slabšie psychoaktívne účinky, no silnejšiu eufóriu, ktorá rastie práve pri dlhodobom užívaní psychoaktívneho kanabinoidu z rastliny konope. Spolu s ňou totiž rastie aj nebezpečná závislosť. Niektorí odborníci, ako je napríklad profesor psychiatrie Kevin Hill MD. z Harvard Medical School, sú však presvedčení, že marihuana nie je až tak návyková, ako napríklad legálny alkohol. Niečo podobné pritom tvrdí aj staršia štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ešte z roku 1995.

Je menej návyková ako alkohol, menej návyková ako opioidy, ale to, že je menej návyková, neznamená, že nie je návyková. Existuje podskupina ľudí – ktorých často liečim – ktorí užívajú kanabis na úkor práce, školy a vzťahov.

Profesor Kevin Hill MD. pre Harvard Gazette

Marihuana nesie so sebou veľké riziká ale aj vtedy, keď je užívaná ľuďmi, ktorí ešte nedovŕšili dospelosť. A to aj v prípade, ak je konzumovaná, fajčená alebo vaporizovaná len raz za čas, nielen pravidelne. Viaceré výskumy na zvieratách a ľuďoch dávajú najavo, že psychoaktívna látka THC môže pri vývine zvieracieho alebo ľudského tela spôsobiť trvalé následky na kognitívnych schopnostiach či psychike ako takej. Píše o tom napríklad aj americký National Institute of Abuse Drugs vo svojom odbornom článku z roku 2020, kde má jednoznačne negatívny názor na marihuanu a jej užívanie neplnoletými jedincami.

Potkany vystavené THC pred narodením, krátko po narodení alebo počas dospievania vykazujú neskôr v živote výrazné problémy so špecifickými úlohami učenia a pamäte. Kognitívne poruchy u dospelých potkanov vystavených THC počas dospievania sú spojené so štrukturálnymi a funkčnými zmenami v hipokampe. Štúdie na potkanoch tiež ukazujú, že vystavenie dospievajúcich THC je spojené so zmeneným systémom odmeňovania, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že si zviera samo aplikuje iné drogy (napr. heroín), keď dostane príležitosť.

National Institute of Abuse Drugs

Pravidelné užívanie marihuany vo veľkých množstvách môže rovnako priniesť zdravotné komplikácie, ktoré sú spojené s ťažkým dýchaním. Negatívny názor na marihuanu sa teda nespája iba so psychickými problémami, ale aj s tými fyzickými. Veľa ich síce nie je, no predsa len existujú. Jedným z nich je aj časté pociťovanie príznakov takzvanej bronchitídy, ktorá sa pri frekventovanom fajčení konopnej sušiny prejavuje ako silné kašľanie a problémové dýchanie. Dlhodobých užívateľov marihuany môžu ale rovnako trápiť i problémy s pravidelným zvracaním, a to bez zjavnej príčiny. V horších prípadoch trvajú aj celý deň.

Názor na marihuanu s THC
Názor na marihuanu s THC je pozitívny najmä vtedy, ak je reč o využití v medicíne

Benefity marihuany podľa vedy

Benefitov marihuany veľa nie je. Najmä, ak je reč o rekreačnom užívaní, ktoré je brané ako zábava a relax. Benefity zrejme existujú len v medicíne, kde je psychoaktívna látka THC využívaná ako prostriedok na redukciu bolestí alebo na zlepšenie nálady, spánku aj apetítu. Niečo také využívajú predovšetkým takzvaní onkologickí pacienti, ktorí chodia na rôzne terapie, ako je napríklad chemoterapia. Marihuanu na predpis od lekára je dokonca možné zohnať aj v susednom Česku, kde má jedna z miestnych nemocníc svoju vlastnú INDOOR pestiareň konope s veľmi vysokými percentami látky THC. Ide o utajované miesto v areáli vychýrenej Fakultnej nemocnice Sv. Anny v Brne s veľmi prísnymi hygienickými štandardmi.

Najbežnejšie použitie lekárskej marihuany v Spojených štátoch amerických je na redukciu bolesti. Zatiaľ čo marihuana nie je dostatočne efektívna na príliš silnú bolesť (napríklad bolesť po chirurgickom zákroku alebo bolesť zlomeniny kosti), je pomerne efektívna pri chronickej bolesti, ktorá sužuje milióny Američanov, najmä keď starnú. Zdá sa, že najmä marihuana zmierňuje bolesť pri roztrúsenej skleróze a bolesti nervov vo všeobecnosti. Toto je oblasť, kde existuje len málo iných možností a tie, ktoré existujú, ako napríklad Neurontin, Lyrica alebo opiáty, sú zase vysoko sedatívne.

Harvard Medial School

Ako je spomenuté v úryvku z textu na blogu prestížnej školy Harvard Medical School, marihuana je v pokrokových krajinách, ako sú napríklad USA, využívaná ako prírodná alternatíva za mnohé farmaceutické lieky na utišovanie rôznych druhov bolestí. Aj keď nie je pri väčších bolestiach príliš efektívna, s tými menšími, najmä ak ide o chronické bolesti, si v mnohých prípadoch hravo poradí. THC má okrem iného citeľné sedatívne aj analgetické účinky na ľudské telo.

Alkohol je nebezpečnejší ako THC

Možno to bude znieť divno, no mnohé vedecké práce sa prikláňajú k názoru, že ak by bola marihuana užívaná na úrovni, ako je v týchto dňoch alkohol alebo tabak, tak by narobila podstatne menej škody pre spoločnosť aj jednotlivca ako obe spomenuté návykové substancie. Pre niekoho možno divný názor na marihuanu, no táto zaujímavá informácia neprichádza z hlavy jednotlivcov, ale z mnohých odborných prác vysoko-kvalifikovaných špecialistov, ktorí skúmali potenciálny, teda možný vplyv a dopad legálnej marihuany na modernú časť našej civilizácie. O niečom podobnom píše napríklad aj renomovaný austrálsky server New Zealand Medical Journal.

Zaujímavé na tom celom je však i to, že mnohí odborníci, vedci a výskumníci považujú marihuanu za menej návykovú substanciu, ako je napríklad taký alkohol. S týmto zistením prišla pred ešte niekoľkými dekádami aj Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá vo svojom výskume porovnávala riziká THC pri zvýšenom verejnom záujme s rizikami tvrdých drog, alkoholu aj tabaku s nikotínom.